Κορονοϊός: Ανησυχία από την ανοδική πορεία της πανδημίας – 619 νεκροί τον Οκτώβριο

Κορονοϊός: Ανησυχία από την ανοδική πορεία της πανδημίας – 619 νεκροί τον Οκτώβριο
Στιγμιότυπο από την Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού καθώς ο Οκτώβριος δείχνει τα κρούσματα να κινούνται έντονα ανοδικά προκαλώντας σημαντικό αριθμό θανάτων.

Υψηλό είναι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές λόγω κορονοϊού μέσα στον Οκτώβριο με τις μέχρι χθες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να φτάνουν τις 619. Μέσα στο μήνα έχουν επισήμως καταγραφεί 45.192 νέα κρούσματα με τα ενεργά να είναι τουλάχιστον διπλάσια και τις εκτιμήσεις των ειδικών να αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 3.739, τον υψηλότερο αριθμό μετά από 7 εβδομάδες, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό και στον μεγάλο αριθμό τεστ τα οποία ξεπέρασαν τις 370 χιλιάδες. Διαπιστώνεται όμως σημαντική διασπορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα χθες είχαμε 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Να σημειώσουμε ότι η Αττική ξεπέρασε μετά από πολύ καιρό τα 700 νέα κρούσματα, και οι νέες διαγνώσεις σε παιδιά προσέγγισαν τις 1100. Συνολικά μέσα στον Οκτώβριο περίπου 12.200 άτομα κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει.

Η κατάσταση στη χώρα εμπνέει ανησυχία και μάλιστα χθες η επιτροπή επιδημιολόγων αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου δια δύο ακόμη περιοχές. Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες Γρεβενών και Τρικάλων περνούν κι αυτές πλέον στο επίπεδο 4 δηλαδή στο κόκκινο.

Έχοντας συμπληρώσει 10 ημέρες από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη εξάπλωση του ιού, δικαιολογείται η άνοδος των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει κάποια καλύτερη πορεία.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή και εξετάζουν με προσοχή την πορεία της επιδημίας ανά τη χώρα. Μάλιστα σήμερα θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να επανεξετάσει την κατάσταση. Νέα μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν αν και για κάποιους επιστήμονες αυτό ίσως και να είναι αναγκαίο.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα