Κορονοϊός: Τι είναι τα “Covid Toes” και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Κορονοϊός: Τι είναι τα “Covid Toes” και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Shutterstock

Τι λένε τα δάχτυλα ποδιού μας για τον κορονοϊό; Θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμπτωμα; Τι απαντούν οι ειδικοί.

Έχουμε ακούσει αρκετά -ομολογουμένως παράξενα- συμπτώματα ανθρώπων που νοσούν με κορονοϊό, όπως η απώλεια της όσφρησης ή και της γεύσης.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να αποτελεί σημάδι της λοίμωξης φέρει το όνομα “Covid toes” και εξηγείται επιστημονικά, χωρίς όμως να έχει επισημοποιηθεί, βασιζόμενο κυρίως σε μαρτυρίες ανθρώπων που διαπίστωσαν μία δερματική αλλαγή στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Συγκεκριμένα, διάφοροι ασθενείς έχουν παρατηρήσει αλλαγή στο χρώμα των δακτύλων τους, τα οποία γίνονται μωβ ή μπλε, με ορισμένους γιατρούς να εξηγούν τον λόγο αυτής της δερματικής αντίδρασης και να τον αποδίδουν σε ενδεχόμενο σύμπτωμα λοίμωξης.

Όπως για παράδειγμα, ο Εμπινγκ Λότενμπαχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ασθενής θα αισθανθεί ένα αίσθημα καψίματος στα δάχτυλα των ποδιών του, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λέει “πρόκειται για ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια της νόσου. Είναι κάτι που μπορεί να εξαφανιστεί σε λιγότερες από 10 μέρες και συχνά ακολουθείται από άλλα συμπτώματα”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο καθηγητή, το “Covid Toes” εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, όπως παιδιά και νεαρούς ενήλικες, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στο ισχυρότερο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ο δρ. Λότενμπαχ λέει πως “κανείς δεν ξέρει  τι το προκαλεί”, ο ίδιος όμως δίνει δύο πιθανές εξηγήσεις:

1. Η δερματική αυτή ανωμαλία ενδέχεται να είναι μία φλεγμονώδης αντίδραση στον ιό

2. Η αλλαγή στο χρώμα ίσως προκαλείται από θρόμβους αίματος σε ασθενείς με τον ιό.

Η Έιμι Πάλερ, δερματολόγος από το Σικάγο έδωσε τη δική της ερμηνεία: “Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε τι οφείλεται αυτό το φαινόμενο, αλλά είναι αρκετά συχνό σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή ασθενείς που περνούν τη νόσο ελαφρά. Είναι πολύ πιθανό να αποτελεί σύμπτωμα του ιού, ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παρουσιάσει το ίδιο φαινόμενο αλλά έχουν βγει αρνητικοί στον κορονοϊό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα