Κορονοϊός: Τις πταίει για τα αρνητικά ρεκόρ του Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Τις πταίει για τα αρνητικά ρεκόρ του Ιανουαρίου
ΜΕΘ. Eurokinissi

Η εύθραυστη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Δεκέμβριο, η ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία αλλά και τα πρωτόκολλα για τα σχολεία επέτρεψαν την επέλαση της Μετάλλαξης Δέλτα. Πιο θανατηφόρος μήνας ο Ιανουάριος, καθώς χάθηκαν 2.710 συνάνθρωποί μας.

Χωρίς αμφιβολία ο Ιανουάριος του 2022 αποτελεί το χειρότερο μήνα στο μέτωπο της πανδημίας κορονοϊού για τη χώρα μας, με ρεκόρ θανάτων στους 2.710 και 729.870 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα κατά μέσο όρο είχαμε πάνω από 650 διασωληνωμένους με κάλυψη 90% και πλέον των κλινών ΜΕΘ. Και όλα αυτά τη στιγμή που ίσχυαν σημαντικά περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, τα οποία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι λήφθηκαν καθυστερημένα.

Αναζητώντας τις αιτίες για τη δραματική πορεία της επιδημίας τον πρώτο μήνα του 2022, η οποία αποδίδεται όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες, στην υψηλή διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, και όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων στην Μετάλλαξη Όμικρον, θα καταγράφαμε τα εξής:

1. Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έλαβε σοβαρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις αρχές του Δεκεμβρίου και έμεινε μόνο στα θετικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στις 9/12/2021 σύμφωνα με την οποία:

“Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με το μέσο κυλιόμενο του 7ημέρου να μειώνεται κάτω από τα 6.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Εκτός από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν τη τελευταία εβδομάδα, με το κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να μειώνεται στο 1,55%”.

Η καθηγήτρια όμως σημείωνε ότι “Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών που υπολογίζονται στην επικράτεια περίπου στις 4.800″ και συμπλήρωνε παράλληλα ότι ΄”Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Παρά την αύξηση των διαθεσίμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% για τις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ COVID, με τη Β. Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα 100%. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς”.

Σε τέτοια υψηλά επίπεδα είναι λογικό πως μετά από μερικές εβδομάδες θα είχαμε και εκατοντάδες νέων θανάτων.

2. Λανθασμένα προβλημάτισε η πιθανή επικράτηση της Μετάλλαξης Όμικρον ενώ ο κίνδυνος υπήρξε από την Μετάλλαξη Δέλτα. Το Δεκέμβριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι “με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό κίνδυνο της επικράτησης της παραλλαγής «Όμικρον», η ανάγκη άμεσης χορήγησης της 3ης δόσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική”.

Όμως ακόμη και τότε ήταν ήδη αργά για εμβολιασμούς αφού θα χρειάζονταν 5 εβδομάδες για την ανάπτυξη ανοσίας. Τότε ακόμη το 1/3 του πληθυσμού δεν είχε ακόμη εμβολιαστεί ενώ από το σύνολο των εμβολιασμένων πάνω από το 60% δεν είχε προχωρήσει στην αναμνηστική δόση.

Το θέμα όμως και πάλι ήταν η Δέλτα η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί ότι εκτοπίζεται από την Όμικρον κάτι το οποίο όμως δεν έγινε καθώς παράλληλα με τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων λόγω αυτής, και η Δέλτα διασπείρονταν σε χιλιάδες πολίτες.

3. Υπήρξε σημαντική υποχώρηση στα τεστ του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο, και αυτό παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκε υποχρεωτικός έλεγχος ακόμη και σε εμβολιασμένους για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εδώ μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι δεν εστάλη και το σωστός μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρχει τακτικό testing καθώς η Όμικρον προσβάλει άπαντες εμβολιασμένος, μη εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες.

Σημειώνεται δε ότι το σύνολο των τεστ που έγιναν το Δεκέμβριο ήταν 10,9 εκατομμύρια και τον Ιανουάριο 9,7 εκατομμύρια. Εδώ να επισημάνουμε μάλιστα ότι για την περίοδο των εορτών είχαν διανεμηθεί δωρεάν self test και λόγω αυτών είχαν εντοπιστεί πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Η διαδικασία αυτή δε συνεχίστηκε και σίγουρα υπάρχει υποδιάγνωση της πορείας της πανδημίας στην κοινότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νέα κρούσματα που θα δούμε μέσα στον Φεβρουάριο.

4. Και τον Ιανουάριο διαπιστώθηκε η εμμονή για την ορθότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στα σχολεία. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως δείχνουν ότι πάνω από 120.000 παιδιά νόσησαν όταν τα σχολεία άνοιξαν στις 10/1/2022, δηλαδή ο ένας στους 10 μαθητές.

Οι μαθητές, όσο και αν πολλοί από τους ειδικούς θεωρούν ότι δεν οδηγούν την πανδημία, σίγουρα αυξάνουν τη διασπορά της. Μπορεί να νοσούν ήπια και και το εμβολιασμένο περιβάλλον τους να μην κινδυνεύει, όμως κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να προκάλεσαν σοβαρή νόσηση σε άλλα άτομα.

5. Πέραν όλων των παραπάνω δεδομένων, το βέβαιο είναι ότι τη στιγμή που άλλες χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και με το φόβο για την επίπτωση της ‘Όμικρον” προχωρούσαν στη λήψη αυστηρών μέτρων, η χώρα υπήρξε απλά θεατής. Η καθυστέρηση λήψης μέτρων αποτυπώθηκε κοντα στη λήξη των αργιών των εορτών με τον ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει στις 38.000.

Όπως είναι λογικό η αύξηση των νέων κρουσμάτων συντήρησε το μεγάλο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων και προκάλεσε την αύξηση των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνολικά έχασαν τη ζωή τους μέσα στο μήνα, 2.710 συμπολίτες μας όπως αναφέραμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα