Life in Balance: Οι βασικότερες πηγές αναπνευστικών αλλεργιών και τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

A picture of a woman with tissue allergic to grass
A picture of a woman with tissue allergic to grass A PICTURE OF A WOMAN WITH TISSUE ALLERGIC TO GRASS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας αναλύουμε παρέα με την αλλεργιολόγο, Ειρήνη Ρουμπεδάκη το βασικό αυτό κεφάλαιο.

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας η 8η Ιουλίου και η σημερινή ''Life in Balance'' εκπομπή ήταν αφιερωμένη σε αυτή. Σκοπός του Παγκοσμίου Οργανισμού Αλλεργίας που θέσπισε τη συγκεκριμένη ημέρα είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και η σωστή ενημέρωσή του για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

Στηρίζοντας, λοιπόν, αυτόν τον αγώνα ενημέρωσης η εκπομπή ''Life in Balance'' φιλοξένησε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού News 24/7 στους 88,6 την αλλεργιολόγο Ειρήνη Ρουμπεδάκη η οποία έλυσε όλες μας τις απορίες:

Τι είναι η αλλεργία με απλά λόγια σύμφωνα

«Η αλλεργία είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομά της: άλλο έργο. Το ανοσιακό μας σύστημα είναι φτιαγμένο να ξεχωρίζει το δικό μας από το ξένο και να ξεχωρίζει μάλιστα ποια ξένα είναι καλά και ποια επικίνδυνα. Στην αλλεργία αναγνωρίζει πράγματα που δε θα έπρεπε με έναν ενεργό μηχανισμό που παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε για τα παράσιτα».

Oι βασικότερες πηγές αναπνευστικών αλλεργιών

«Στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο, έχουμε τις γύρες: της ελιάς που γνωρίζουμε όλοι, αλλά και του περδικακίου και των αγρωστωδών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αγριόχορτα. Αυτά τα αλλεργιογόνα ύπτανται κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, όμως πλέον με την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούμε να δώσουμε πραγματικό ορισμό της εποχής της ανθοφορίας. Τέταρτο και βασικό αλλεργιογόνο που αυξάνεται ταχύτατα είναι αυτό του κυπαρισσιού. Αυτά είναι τα λεγόμενα εποχικά αλλεργιογόνα.

Τα ολοετή αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της σκόνης, τα μικροσκοπικά κατσαριδάκια που δε φαίνονται με γυμνό μάτι και ζουν όπου υπάρχει ύφασμα. Τα συναντάμε συχνότερα στο στρώμα του κρεβατιού, στον καναπέ, στα μαξιλάρια και στα καθίσματα του αυτοκινήτου. Βασικό αλλεργιογόνο που επίσης βρίσκεται σε αύξηση τα τελευταία χρόνια είναι οι μύκητες, οι οποίοι ύπτανται στην ατμόσφαιρα (τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω από αυτό) και ευνοούνται από την αυξημένη υγρασία. Ο βασικότερος μύκητας που είναι η αλτερνάρια, αναπαράγεται μέσα στον Αύγουστο, στο δεύτερο μισό του, όποτε και παρατηρείται επίταση του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου και της αλλεργίας που προκαλεί».

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και αυτά που πρέπει να μας θορυβήσουν

«Το συχνότερο αλλεργικό νόσημα είναι η αλλεργική ρινίτιδα που περιλαμβάνει μπούκωμα, καταρροή και φτέρνισμα. Μοιάζει με κρύωμα αλλά δεν είναι, μιας και κρατάει αφύσικα πολύ. Εμφανίζεται συνήθως με τις εποχικές αλλεργίες ή μπορεί να είναι ολοετής, αν το αλλεργιογόνο είναι ενδοοικιακό. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι ο βήχας, το βάρος ή το σφύριγμα στο στήθος, η υπόταση, η δυσκολία στην αναπνοή, η αίσθηση ξένου σώματος και φυσικά τα εξανθήματα με κνησμό και το οίδημα στο λαιμό που συνδέεται με την αναφυλαξία που μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, μιας και είναι δυνητικά θανατηφόρα. Ο συνδυασμός συμπτωμάτων είναι φυσικά πολύ σοβαρός και επικίνδυνος για τη ζωή».

Γιατί έχουν αυξηθεί στις μέρες μας οι τροφικές αλλεργίες; Σε ποια τρόφιμα παρατηρούνται περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις; Άσθμα και αλλεργίες. Πώς συνδέονται; Τι μπορεί να κάνει ένα αλλεργικό άτομο για να ενισχύσει την άμυνά του; Τι πρέπει να αποφεύγει ένα αλλεργικό άτομο και σε τι θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή;

Πατήστε το play στο παρακάτω ηχητικό για να ακούσετε όλη την ''Life in Balance'' εκπομπή:

SHARE:

24Media Network