ΛΟΑΤΚΙ: Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από τους γονείς για την ψυχική υγεία

ΛΟΑΤΚΙ: Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από τους γονείς για την ψυχική υγεία
ISTOCK

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των LGBTQ ατόμων, από την επιβεβαίωση και την υποστήριξη των γονέων τους, όπως προκύπτει από νέα έρευνα. Τι συμβαίνει όταν κάποιος στιγματίζεται ή κακοποιείται από τους ίδιους του του γονείς.

Φως σε διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ) ατόμων ρίχνει νέα έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, όσα άτομα ανήκουν στην ομάδα LGBTQ και είχαν υποστήριξη από τους γονείς τους, είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Στον αντίποδα, τα παιδιά των γονιών που τους ασκήθηκε (αρνητικός) ψυχολογικός έλεγχος και δεν έγιναν αποδεκτά από τους γονείς τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η εν λόγω έρευνα παρέχει ακόμα περισσότερα δεδομένα και έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες μελέτες, στις οποίες φάνηκε ότι τα οφέλη που μπορεί να βιώσει ένα άτομο LGBTQ όταν έχει υποστήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Επίσης, φέρνει στο φως τις παγίδες που μπορεί να αντιμετωπίσει όταν αισθάνεται ότι κρίνεται αρνητικά, στιγματίζεται ή κακοποιείται από τους ίδιους του του γονείς, αλλά και άτομα του οικείου του περιβάλλοντος.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Child Development, οι ερευνητές εξέτασαν 536 LGBTQ άτομα από 15 έως 21 ετών.

Βασικός στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί ο ρόλος που έχει η υποστήριξη των γονέων ή προσπάθειές τους να ελέγξουν την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Οι νεαροί απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις με μία σειρά θεμάτων τα οποία περιελάβαν:

  • Την κοινωνική υποστήριξη των γονέων
  • Τον ψυχολογικό έλεγχο που επιχειρούσαν
  • Τη γνώση των γονιών για την ταυτότητα του LGBTQ ατόμου
  • Τη βαθμολόγηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κ.ά.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η υποστήριξη στους ΛΟΑΤΚΙ από τους γονείς

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των απαντήσεων της έρευνας, η επικεφαλής της μελέτης Amy McCurdy, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ανέφερε ότι δύο δεδομένα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακά.

Το πρώτο είναι ότι «είτε οι γονείς ήταν υποστηρικτικοί με τα παιδιά τους, είτε ήθελαν να τους ασκήσουν συναισθηματικό έλεγχο, υπήρχε αντίκτυπος στα συμπτώματα της κατάθλιψης», όπως εξηγεί η ίδια.

Και το δεύτερο ότι η επίδραση της υποστήριξη ή ελέγχου των γονιών, ότι είχε μεγαλύτερη σημασία για τους νέους που δεν είχαν ενημερώσει τους γονείς τους για τον σεξουαλικό τους προγραμματισμό, σε σύγκριση με όσους γονείς γνώριζαν.

Κάτι που σημαίνει ότι είτε γνωρίζουν οι γονείς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού, είτε όχι, ο έλεγχος ή η υποστήριξη γίνεται από αυτούς υποσυνείδητα.

«Η έρευνα μας δίνει πληροφορίες για το πώς θα μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τις παρεμβάσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ατόμων LGBTQ και όπως όλα δείχνουν, η ποιότητα της σχέση γονιών-παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική», εξηγεί η Kyle Ganson, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η ίδια συμπληρώνει ότι η υποστήριξη των γονέων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ο αρνητικός ψυχολογικός έλεγχος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τον νέο να αντιμετωπίσει το άγχος, ενώ ο αρνητικός έλεγχος περιορίζει τη συναισθηματική του ανάπτυξη και την ανεξαρτησία του.

Πώς μπορούν οι γονείς να γίνουν υποστηρικτικοί με τα παιδιά τους

Ο ψυχολογικός έλεγχος από τους γονείς, «μεταφράζεται» από τα παιδιά τους ως ότι δικές τους απόψεις και αυτό που αισθάνονται δεν έχουν καμία σημασία για τους γονείς τους, κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου και την αυτοεκτίμησή τους και προκαλεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με τις ειδικούς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν εύκολα τα παιδιά τους, απλώς θα πρέπει να ακούσουν προσεκτικά πώς αισθάνονται και να τα ρωτήσουν τι θα ήθελαν από αυτούς και όχι να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις.

«Ούτε επιστήμη είναι, ούτε ειδική προσέγγιση χρειάζεται. Όταν αγαπάς το παιδί σου, μπορείς εύκολα το υποστηρίξεις. Το θέμα είναι τι γίνεται αν δεν το αγαπάς γι’ αυτό που είναι…», λένε οι ειδικοί.

Σε προηγούμενες, παρόμοιες μελέτες, είχε φανεί ότι όταν οι γονείς μιλούν με σεβασμό στα παιδιά τους για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, μειώνεται κατά 40% ο κίνδυνος αυτοκτονίας.

«Το να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να το ενθαρρύνεις να εξερευνήσει την ταυτότητά του, είναι ό,τι πιο σημαντικό. Απλώς χρειάζεται ενσυναίσθηση, σεβασμός και αποδοχή από την πλευρά των γονιών και όχι πείσμα και συμπεριφορά που εναντιώνεται σε κάτι που δεν πρέπει, ούτε και μπορεί, να αλλάξει», καταλήγει η Ganson.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα