Μετάλλαξη Κράκεν: Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα

Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας
Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού βρίσκεται εδώ και 2 εβδομάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται στη χώρα μας το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος Κράκεν (XBB.1.5) του κορονοϊού, το οποίο αποτελεί υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον.

Όπως ανακοίνωσε στην επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα.

ADVERTISING

Μάλιστα, τα 3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB την προηγούμενη εβδομάδα.

Πού βρίσκονται τα κρούσματα της Κράκεν

Από τα συνολικά 6 κρούσματα της Κράκεν, τα 4 εντοπίστηκαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τα 2 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης με Κράκεν

Όπως σημειώνουν καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ
SHARE:

24Media Network