Μήπως τελικά οι βραδινοί τύποι είναι πιο έξυπνοι από τους πρωινούς;

Διαβάζεται σε 2'
Γυναίκα σκρολάρει στο κινητό της πριν κοιμηθεί
Γυναίκα σκρολάρει στο κινητό της πριν κοιμηθεί iStock

Έρευνα φαίνεται να καταρρίπτει τη θεωρία που ήθελε τους “πρωινούς τύπους” να είναι πιο οξυδερκείς από τους βραδινούς.

Αν και μέχρι τώρα όλοι λίγο πολύ πίστευαν ότι όσοι αδράχνουν τη μέρα και ξυπνούν πρωί είναι πιο διαυγείς, νέα μελέτη καταρρίπτει αυτή τη θεωρία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το skynews, ερευνητές με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Imperial College London εξέτασαν δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank για να διερευνήσουν τα πρότυπα ύπνου και τη γνωστική λειτουργία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι “νυχτερινοί τύποι” μπορεί να είναι πιο οξυδερκείς από τους “πρωινούς”.

Ανέλυσαν τη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου και κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με τον ύπνο τους σε “πρωινούς”, “βραδινούς” ή “ενδιάμεσους”, για όσους δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

Βασικά συμπεράσματα:

  • Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κοιμούνται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε νύχτα φάνηκαν να αποδίδουν καλύτερα σε τεστ που εξέταζαν την ευφυΐα, τις δεξιότητες λογικής, τους χρόνους αντίδρασης και τη μνήμη
  • Οι “νυχτερινοί τύποι” και εκείνοι που ταξινομήθηκαν ως “ενδιάμεσοι” είχαν ανώτερη γνωστική λειτουργία
  • Όσοι είναι πιο δραστήριοι και σε εγρήγορση το βράδυ να αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 27.000 άτομα, συγκρίνοντας την απόδοσή τους στα τεστ με τη διάρκεια, το πρότυπο και την ποιότητα του ύπνου που ανέφεραν. Κριτήρια που επίσης εξετάστηκαν ήταν το φύλο, η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση των προτύπων ύπνου είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση και την προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου μας”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ντακίνγκ Μα, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial.

“Θα θέλαμε ιδανικά να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των προτύπων ύπνου στον γενικό πληθυσμό” πρόσθεσε.

 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ράχα Ουέστ, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College London, τόνισε πως “η μελέτη μας βρήκε ότι οι ενήλικες που είναι φυσικά πιο δραστήριοι το βράδυ – αυτό που ονομάζουμε ‘βραδινότητα’ – τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στα γνωστικά τεστ από τους ‘πρωινούς τύπους'”,

“Είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε να κοιμόμαστε αρκετά, όχι υπερβολικά ή ελάχιστα. Αυτό είναι κρίσιμο για να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή και σε πλήρη λειτουργία”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα