Αύξηση 20% στις αποζημιώσεις για εφημερίες του ΕΣΥ – Παραδείγματα

Διαβάζεται σε 3'
Εργαζόμενη σε νοσοκομείο
Εργαζόμενη σε νοσοκομείο Eurokinissi

Αυξήσεις κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών στο ΕΣΥ, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Αναλυτικά παραδείγματα.

Αυξήσεις στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2024.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «από 1η Ιανουαρίου 2024, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών στο ΕΣΥ». Υπενθύμισε, δε, πως «οι μισθοί έχουν αυξηθεί ήδη 10% από πέρυσι».

Αυξήσεις, πάντως, δόθηκαν μόνο σε γιατρούς, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται αντιδράσεις από νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς που κάνουν εφημερίες.

Παραδείγματα μετά την αύξηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές των γιατρών ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.

Ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.

Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το 2024 τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., παρέμβαση που κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τούτο συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

Μάλιστα, και προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές. Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα