Mυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον καρκίνο στα ανθρώπινα ούρα

Mυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον καρκίνο στα ανθρώπινα ούρα
Τα μεταξένια μυρμήγκια χρειάζονται μόλις 10 λεπτά εκπαίδευση για να αναγνωρίζουν τον καρκίνο σε ούρα. iStock

Τα μεταξένια μυρμήγκια (Formica fusca) είναι είδος που διαθέτει πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Μελετητές τα εκπαίδευσαν για να φανεί αν μπορούν να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα. Φάνηκε πως μπορούν.

Aπό το 1990 έως σήμερα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμφάνιση καρκίνων πρώτου σταδίου σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 χρόνων.

Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως -μετά τις καρδιαγγειακές ασθένειες- εξακολουθεί να διαλύει ζωές και ψυχές από τον πόνο της ασθένειας και της απώλειας.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση αφορά αιμοληψία, βιοψίες και κολονοσκοπήσεις. Συνηθέστερα είναι διαδικασίες ακριβές, επεμβατικές και επώδυνες.

Για αυτούς τους λόγους οι ερευνητές που προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη από τη μάστιγα (με ένα φάρμακο που θα ‘πιάνει’ τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις -όχι όλες, αφού ο καρκίνος είναι σαν το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, δηλαδή μοναδικός σε κάθε άνθρωπο που εμφανίζεται), να σκεφτούν ‘έξω από το κουτί’.

Εδώ και χρόνια μελετάται η δυνατότητα των σκύλων να μυρίσουν την παρουσία του καρκίνου στη μυρωδιά που αποπνέει το σώμα μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα από την αναπνοή και δείγματα ούρων των ασθενών.

Έχει φανεί και ότι ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, οι -ειδικά εκπαιδευμένοι για έξι μήνες- σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν σημάδια μέσω του δέρματος, της αναπνοής, του ιδρώτα, τα περιττώματα και τα ούρα.

Σε άλλες μελέτες αποκαλύφθηκε πως τα ποντίκια επίσης φαίνεται να μπορούν να εκπαιδευτούν και να αναγνωρίσουν μέλη του είδους τους που έχουν όγκο.

Δοκιμές εν τω μεταξύ, έχουν δείξει πως τα νηματώδη έλκονται από ορισμένες οργανικές ενώσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) ήταν οι πρώτοι που όπως έψαχναν γρήγορους και αποτελεσματικούς -μη επεμβατικούς και ακριβούς- τρόπους ανίχνευσης καρκίνου, έθεσαν στο επίκεντρο μελέτης τα μυρμήγκια.

Συγκεκριμένα τα Formica fusca (μεταξένια μυρμήγκια).

Πρόκειται για είδος με εξαιρετικά ευαίσθητο οσφρητικό σύστημα, καλή μνήμη και δεν δαγκώνει έντονα. Στοιχεία που το βοηθούν τους ερευνητές να το εκπαιδεύουν γρήγορα -συνήθως με ανταμοιβή διάλυμα ζάχαρης την οποία λατρεύουν. Σε αυτήν είχε προστεθεί η μυρωδιά που έπρεπε να μάθουν να αναγνωρίζουν.

Αποδείχθηκε πως μπορούν να ξεχωρίσουν δύο διαφορετικές καρκινικές κυτταρικές σειρές.

Στη δημοσίευση της μελέτης στο iScience τονίστηκε πως τα ευρήματα υποδήλωσαν ότι “η χρήση μυρμηγκιών, ως ζωντανών εργαλείων για την ανίχνευση βιοδεικτών του ανθρώπινου καρκίνου είναι εφικτή, γρήγορη και λιγότερο επίπονη από τη χρήση άλλων ζώων”.

Μέλος του εργαστηρίου του CNRS, ο Baptiste Piquere συνεργάστηκε με το τμήμα της Χημικής Οικολογίας του Max Planck Institute της Γερμανίας για να περάσει τη μελέτη στο επόμενο επίπεδο: χρησιμοποίησε πραγματικούς όγκους.

Όπως εξήγησε στην Washington Post φάνηκε πως τα μυρμήγκια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το άρωμα των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο -όταν οι πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης είναι πολύ περισσότερες.

Αυτό που έκανε με την ομάδα του ήταν να εμβολιάσουν κομμάτια ενός ανθρώπινου όγκου καρκίνου του μαστού σε ποντίκια.

Κατόπιν, εκπαίδευσαν για μόλις 10 λεπτά 35 μυρμήγκια με διάλυμα ζάχαρης  που έβαλαν μπροστά στα ούρα με τον καρκίνο, ώστε να μάθουν τα έντομα να κάνουν τη σύνδεση. Όταν αφαίρεσαν το ζαχαρόνερο, τα μυρμήγκια πέρασαν περισσότερο χρόνο (20%) στα ούρα άρρωστων ποντικιών που είχαν τοποθετηθεί σε πιάτο Petri, σε σύγκριση με το χρόνο που αφιέρωσαν στα ούρα των υγιών τρωκτικών.

Ο Dr. Piquere χαρακτήρισε ως “πολλά υποσχόμενα” τα ευρήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι προφανώς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως και να μπουν στη μέση συγχυτικοί παράγοντες (διατροφή, ηλικία κλπ), πριν μπει ο άνθρωπος -με κλινικές δοκιμές.

Διευκρίνισε ότι άπαξ και τα μυρμήγκια περάσουν όλα τα τεστ “δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με ασθενείς” που θα δίνουν ούρα τα οποία θα τσεκάρουν τα έντομα στο εργαστήριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα