Ο απλός τρόπος που μας δείχνει αν είμαστε ανισόρροποι

Ο απλός τρόπος που μας δείχνει αν είμαστε ανισόρροποι
Η άσκηση που περιλαμβάνει τρία βήματα δείχνει σε τι κατάσταση είναι η ικανότητα μας να ισορροπούμε. iStock

Ο τρόπος και ο χρόνος που χρησιμοποιούμε το κινητό μας, έχει γίνει ένας επιπλέον λόγος για να τεστάρουμε την κινητικότητα μας που αποκαλύπτει πράγματα για την υγεία μας και διασφαλίζει την ισορροπία μας.

H κινητικότητα (mobility) του σώματος είναι η ικανότητα που έχει να κινείται. Ο τρόπος που κινούμαστε αποκαλύπτει πράγματα για την υγεία μας.

Είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί πως όταν λέμε ‘κινητικότητα’ εννοούμε

  • την ευλυγισία, που δεν αφορά την ικανότητα μας να μιμούμαστε κινήσεις μπαλαρίνας, αλλά να μπορούμε να κάνουμε κάθε κίνηση στο πλήρες εύρος της, χωρίς ενόχληση ή πόνο. Γεγονός που προϋποθέτει πως οι αρθρώσεις, οι μύες, οι συνδετικοί ιστοί λειτουργούν καλά. Αν υπάρχει ενόχληση ή πόνος, ενδέχεται να έχουμε δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή μυικές ανισορροπίες ή υποκείμενα προβλήματα υγείας.
  • την ισορροπία. Προσδιορίζεται ως ‘διατήρηση σταθερής θέσης ή στάσης κατά τη διάρκεια της κίνησης’, ώστε να μην πέφτουμε και να μην τραυματιζόμαστε. Αυτή απαιτεί τον συντονισμό μεταξύ πολλαπλών συστημάτων του σώματος (πχ του εσωτερικού αυτιού, των ματιών και των μυών). Αν δεν έχουμε καλή ισορροπία, μπορεί να υπάρχει αδυναμία ή δυσλειτουργία σε αυτά τα συστήματα.
  • την στάση του σώματος, η οποία έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση του σε διαφορετικές θέσεις. Δείχνει ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και της πίεσης σε όλο το σώμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καταπόνησης ή τραυματισμού. Η κακή στάση του σώματος (πχ το κακό που έχουμε κάνει όλοι στους εαυτούς μας, όταν κοιτάμε καμπουριασμένοι το κινητό, με τον αυχένα σε κλίση), μπορεί να προκαλέσει μυϊκές ανισορροπίες και να αυξήσει τον κίνδυνο πόνου στην πλάτη και στον αυχένα.
  • το εύρος κίνησης που είναι σημαντικό στις καθημερινές μας δραστηριότητες -να περπατάμε, να σκύβουμε, να τεντώνουμε το χέρι κλπ. Αποκαλύπτει την κατάσταση των αρθρώσεων μας. Όταν λοιπόν, το εύρος είναι περιορισμένο μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει δυσκαμψία σε αρθρώσεις, μυικό ‘σφίξιμο’ ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Όσο μεγαλώνουμε η κινητικότητα μας πλήττεται και αυτός είναι ο λόγος που οι πτώσεις αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ηλικιωμένων, αφού μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς. Ο πιο συνήθης είναι το κάταγμα στο ισχίο.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να τσεκάρουμε την κινητικότητα μας: λέγεται sit-squat-stand. Η πρώτη φάση χρειάζεται και μια καρέκλα -δεν χρειάζεται να φτάσετε μέχρι το έδαφος, αλλά να ακουμπήσετε σε αυτήν. Αν νιώθετε δυνατοί, ακολουθείστε ό,τι βλέπετε και έχει γίνει trend στο TikTok.

Αν καταφέρετε να ανταποκριθείτε σε αυτό που είδατε, σημαίνει πως έχετε έλεγχο του σώματος σας, καλή κινητικότητα στο κάτω μέρος του σώματος σας, ‘δύναμη’ στον ‘πυρήνα’ (κοιλιά) και ισορροπία. Δηλαδή, είστε σε κατάσταση που σας βοηθά να μειώνεται τον πόνο στη μέση και να κρατήσετε μακριά τους τραυματισμούς εάν ασκείστε.

Εάν ‘κοπείτε’ στο τεστ, είναι χρήσιμο να ασχοληθείτε λίγο με την κινητικότητα σας, κάνοντας διάφορες σχετικές ασκήσεις.

Aκολουθεί σχετικό βίντεο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα