Πώς ο οργανισμός μας μπορεί να “σβήσει” μόνος του τη γήρανση

Πώς ο οργανισμός μας μπορεί να “σβήσει” μόνος του τη γήρανση
Το άγχος είναι και ο τρόπος που έχει το σώμα μας για να αντιμετωπίζει κάθε είδους απαίτηση ή απειλή. Το έντονο άγχος μπορεί να μας σκοτώσει. iStockphoto

To έντονο στρες μπορεί να μας γεράσει πιο γρήγορα, εν τούτοις μπορούμε να 'σβήσουμε' αυτήν τη φθορά. Φυσιολογικά. Τι έδειξε μελέτη που έγινε σε ηλικιωμένους που έκαναν σοβαρή επέμβαση, έγκυες και ασθενείς με Covid-19.

Το έντονο φυσιολογικό στρες μάς γερνάει πιο γρήγορα. Πράγμα που όλοι μπορούμε να δούμε στον καθρέφτη μας, τις περιόδους που τελούμε υπό τεράστιου άγχους. Συνθήκη που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, με το NEWS 24/5 να έχει αναφέρει τα πέντε πιο σοβαρά.

Αυτό που μας διαφεύγει είναι η βελτίωση της εικόνας μας, όταν απαλλαγούμε από τον στρεσογόνο παράγοντα που μας ‘απορροφά’ -συνηθέστερα γιατί προκύπτει ένα άλλο άγχος που πρέπει να διαχειριστούμε.

Ό,τι συμβαίνει εξωτερικά, φαίνεται να συμβαίνει και εσωτερικά. Δηλαδή, το έντονο άγχος αυξάνει τη βιολογική μας ηλικία, η οποία αποκαθίσταται όταν ξεφορτωνόμαστε τον ‘εχθρό’.

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard η σοβαρή περίπτωση στρες ‘πυροδοτεί’ μεν την αύξηση της βιολογικής μας ηλικίας (δεν είμαστε όσων χρόνων δείχνει η ταυτότητα, αλλά όσων δείχνουν τα λειτουργικά μας όργανα), εν τούτοις “αν αυτό το στρες είναι βραχύβιο, τα σημάδια της βιολογικής γήρανσης μπορούν να αντιστραφούν, όταν υποχωρήσει η στρεσογόνος κατάσταση”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν “βιολογικά ρολόγια” για να καθορίσουν την υγεία των κυττάρων και των ιστών, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της έρευνας για τη γήρανση. Μετρούν τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNΑ, ήτοι των μοριακών αλλαγών που μπορεί να υποδηλώνουν αύξηση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Όπως αναφέρθηκε στη Harvard Gazette οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από ηλικιωμένους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση πριν μπουν στο χειρουργείο, αμέσως μετά και πριν πάρουν εξιτήριο.

Διαπίστωσαν ότι η βιολογική ηλικία αυξήθηκε, μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια όμως, μειώθηκε και επέστρεψε στο φυσιολογικό λίγες μέρες μετά το χειρουργείο.

Αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε μεταξύ ασθενών που υποβλήθηκαν σε άλλες, μη τραυματικές, χειρουργικές επεμβάσεις.

Επανέλαβαν τις εξετάσεις σε έγκυες γυναίκες (πήραν δείγματα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα) και ασθενείς με Covid-19 που χρειάστηκαν τη διακομιδή τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας (πήραν δείγματα κατά την εισαγωγή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα της διαμονής τους σε ΜΕΘ).

Στη μελέτη για την επίδραση της εγκυμοσύνης στη βιολογική ηλικία, οι ερευνητές είδαν σταθερό μοτίβο σε ανθρώπους και ποντίκια: η βιολογική ηλικία αυξανόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έφτασε στο το υψηλότερο σημείο ‘γήρανσης’ την ώρα του τοκετού.

Μειώθηκε κατόπιν αυτού.

Στα του Covid-19, στην ασθένεια υπήρχε πικ ‘γήρανσης’ που αντιστράφηκε με την έξοδο από την ΜΕΘ στις γυναίκες, ενώ η ομάδα δεν παρατήρησε σημαντική αλλαγή στους άνδρες.

Και στις τρεις περιπτώσεις, όταν ανακουφίστηκε το άγχος, η βιολογική ηλικία αποκαταστάθηκε, εν τούτοις δεν το έκαναν όλοι με τον ίδιο ρυθμό ή στον ίδιο βαθμό.

Η κατανόηση του πώς και του γιατί αυξάνεται η βιολογική ηλικία και πώς μπορεί να βελτιωθεί η ανάκαμψη χαρακτηρίστηκαν ως σημαντικοί τομείς εστίασης για μελλοντικές μελέτες.

“Η εργασία μας προσφέρει μια νέα κατανόηση της φύσης της βιολογικής γήρανσης” σημείωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Vadim Gladyshev.

“Τα ευρήματα αμφισβητούν την ιδέα ότι η βιολογική ηλικία μπορεί μόνο να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να εντοπιστούν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν, εν μέρει , τη βιολογική ηλικία.

Η εύρεση τρόπων για να βοηθήσει το σώμα να ανακάμψει από το στρες, θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροζωία”.

Nα σημειωθεί επίσης, πως το ιατρικό τμήμα του Harvard κατάφερε την αναστροφή της γήρανσης σε ποντίκια και τώρα δοκιμάζει τα ευρήματα σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα