Οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ απέρριψαν την υδροξυχλωροκίνη βάσει αμφιλεγόμενης έρευνας

Οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ απέρριψαν την υδροξυχλωροκίνη βάσει αμφιλεγόμενης έρευνας
Το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη Shutterstock

Η έρευνα οδήγησε στη διακοπή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη, διότι συμπεραίνει ότι το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν “σημαντικά ερωτήματα” για το θέμα του συγκεκριμένου φαρμάκου για τον κορονοϊό.

Η επιθεώρηση θέλει με τον τρόπο αυτόν “να ειδοποιήσει τους αναγνώστες ότι σοβαρά επιστημονικά ζητήματα επισημάνθηκαν στο Lancet σχετικά με την έρευνα αυτή, η οποία αποτελεί αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της, αναφέρει.

Η επισήμανση αυτή δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ υπό το σχήμα “expression of concern”, που αποτελεί επίσημη ειδοποίηση που χρησιμοποιείται από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις για να επισημανθεί ότι μία μελέτη παρουσιάζει ενδεχομένως προβλήματα.

Αν και το “expression of concern”, δεν έχει την βαρύτητα των επιπτώσεων μίας απόσυρσης , δημιουργεί σε κάθε περίπτωση αμφιβολίες για τις επιστημονικές εργασίες στις οποίες αναφέρεται.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εν λόγω έρευνα οδήγησε σε ολόκληρο τον κόσμο στην διακοπή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη, διότι συμπεραίνει ότι το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο The Lancet και φέρεται να βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου, δεκάδες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο τονίζουν ότι η ενδελεχής εξέταση της έρευνας του Lancet προκαλεί “ανησυχίες συνδεόμενες τόσο με την μεθοδολογία, όσο και με την ακεραιότητα των δεδομένων”.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Surgisphere, που παρουσιάζεται ως εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιδρά ο Ραούλτ

Η έρευνα δέχθηκε επίσης την σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης και πρώτου πρώτου του γάλλου ερευνητή Ντιντιέ Ραούλτ.

Αφού χαρακτήρισε την έρευνα “ανόητη” , δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε από “τεμπέληδες”.

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της έρευνας , ο δρ Mandeep Mehra και οι συνάδελφοί του, υπερασπίζονται την μελέτη τους.

“Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις εργασίες για την Covid-19 σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας”, δήλωσε στο AFP ερευνητής από την ομάδα, ο Sapan Desai, επικεφαλής της Surgisphere.

Σε επικοινωνία του Guardian με τον Desai, ο ίδιος παραδέχθηκε πως η εταιρεία του απασχολεί μόλις 11 άτομα πολλοί εκ των οποίων δε φέρονται να έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Ο Desai δήλωσε στον Guardian πως η εταιρεία υπάρχει από το 2008 και πως η συλλογή των δεδομένων έγινε με artificial intelligence και επαυξημένους λογιστικούς μηχανισμούς επαλήθευσης, ωστόσο ερωτήματα εγείρονται για την εγκυρότητα της μεθοδολογίας.

Παραδέχθηκε πως η εταιρεία του είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία του data analysis, ωστόσο όπως είπε, “δεν είναι υπεύθυνη για την πηγή των δεδομένων”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Guardian, ο Desai έχει παραδεχθεί πως ταξινόμησε κατά λάθος 73 θανάτους στην “Αυστραλία”, ενώ θα έπρεπε να τους είχε υπολογίσει στην “Ασία”.

Ο καθηγητής Ζιλμπέρ Ντεραί (του νοσοκομείου Πιτιέ-Σαπετριέρ (Pitié-Salpêtrière) δήλωσε από τη δική του μεριά πως θεωρεί ότι “αυτό δεν αλλάζει τίποτα ως προς την απουσία σοβαρών δεδομένων για την την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, είτε αυτή συνδυάζεται, είτε όχι, με αζιθρομυκίνη “.

Όπως και άλλοι, ο Ντεραί ζητεί να συνεχισθούν οι “τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές” για να μάθουμε περισσότερα για τη δράση της.

Ανακρίβειες στα αυστραλιανά στοιχεία

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν ασθενείς σε νοσοκομεία από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Αυστραλίας. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα πέντε νοσοκομείων, εξετάζοντας 600 κρούσματα κοροναϊού και 73 θανάτους στην Αυστραλία μέχρι τις 21 Απριλίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναφέρουν πως μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν καταγραφεί στην Αυστραλία μόλις 67 θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών δεν έφτασε τους 73 μέχρι τις 23 Απριλίου. Τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκαν οι ερευνητές για να εξάγουν τα συμπεράσματα που αναφέρουν στο Lancet δεν είναι διαθέσιμα στις Αυστραλιανές κλινικές βάσεις δεδομένων, πράγμα που έχει κάνει αρκετούς επιστήμονες να αναρωτιούνται για την προέλευσή τους.

Τι απαντούν οι αυστραλιανές αρχές

Το ομοσπονδιακό υπουργείο υγείας επιβεβαίωσε στην αυστραλιανή έκδοση του Guardian ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις ενημερώσεις για τον κοροναϊό μέσω του Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης Ασθενειών, δεν ήταν η πηγή πληροφόρησης της δοκιμής.

Η έκδοση του Guardian για την Αυστραλία ήρθε σε επαφή και με τα παραρτήματα υγείας των δύο πιο πολυπληθών πολιτειών της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώρια, οι οποίες είχαν και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού. Από τους θανάτους από τη νόσο που είχαν καταγραφεί στη χώρα μέχρι τις 21 Απριλίου, οι 14 αφορούσαν τη Βικτώρια και οι 26 την Νέα Νότια Ουαλία.

Το παράρτημα της Βικτώρια, επιβεβαίωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας που σχετίζονται με αυστραλιανά στοιχεία δεν συμπίπτουν με τα δεδομένα που έχει συλλέξει η πολιτεία για τον κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους.

Το παράρτημα υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας επίσης επιβεβαιώνει ότι δεν παρείχε στους ερευνητές στοιχεία για τη μελέτη τους.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές

Το Lancet δήλωσε στον Guardian: “Έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις από τους συγγραφείς και αναμένουμε την απάντησή τους”. Επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μαντίπ Μέχρα, δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με την Surgisphere, την εταιρεία που παρείχε τα δεδομένα για να ελέγξει τις αποκλίσεις όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα