Οικολογικό άγχος: Μια νέα πάθηση που ανησυχεί τους ψυχολόγους

Οικολογικό άγχος: Μια νέα πάθηση που ανησυχεί τους ψυχολόγους
Παιδί που στέκεται μπροστά από ένα τοπίο με ξηρασία AP

Ολοένα και περισσότεροι ψυχολόγοι μιλούν για ένα νέο είδος ψυχολογικής ασθένειας την οποία αποκαλούν οικολογικό άγχος.

Οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον έχουν προκαλέσει έναν μεγάλο αριθμό κρίσεων στην επιστήμη της βιολογίας και της οικολογίας.

Μια από αυτές είναι το οικολογικό άγχος, το οποίο προκαλείται είτε ως αντίδραση προς την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων προς το οικοσύστημα είτε λόγω φόβου για το μέλλον του περιβάλλοντος.

Παγόβουνα στην Γροιλανδία Andreas Altenburger
 

Η Ελίζαμπεθ Αλουρντ, ψυχολόγος, μίλησε στο Δελτίο Ειδήσεων του Antenna για την νέα ψυχολογική πάθηση που ονομάζεται οικολογικό άγχος.

Τα χαρακτηριστικά της είναι συναισθήματα άγχους για την υποβάθμιση του οικοσυστήματός μας και σκέψεις αποκαλυπτικών σκηνών, εικόνων και γεγονότων που μπορεί να συμβούν μελλοντικά, αναφέρει η Ελίζαμπεθ.

Φωτία σε δάσος AP

Το οικολογικό άγχος ή κλιματικό πένθος προκαλεί αυξημένα επίπεδα ανησυχίας και άγχους αλλά ακόμα και κατάθλιψη στο άτομο που το βιώνει.

Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα μικρά παιδιά που αγωνιούν για την καταστροφή του πλανήτη και τη μελλοντική τους επιβίωση.

Καμμένο δάσος yotrak/123RF
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Όπως δηλώνει στα 11 της ‘επαθε κατάθλιψη και η κλιματική κρίση συνέβαλε σημαντικά σε αυτό, επειδή ένιωθε ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Περιστατικά όπως αυτό ενός μικρού παιδιού που σταμάτησε να πίνει νερό για να αποτρέψει την ξηρασία ή ζευγαριών που αρνούνται να κάνουν παιδιά για να μην επιβαρύνουν την κλιματική κρίση οδήγησαν στη δημιουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης για να καταπολεμήσουν αυτό το άγχος τους. 

Ρύπναση από εργοστάσια tanberin/123RF
 

Ένα από τα μέλη ομάδας υποστήριξης για το οικο-άγχος υποστηρίζει: “Αυτό που μου προκαλεί το άγχος είναι πως ελάχιστοι άνθρωποι αναγνωρίζουν το πρόβλημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version