Ουραγός η Ελλάδα στη Δωρεά Οργάνων: Το 65% των Ελλήνων είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι

Ουραγός η Ελλάδα στη Δωρεά Οργάνων: Το 65% των Ελλήνων είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι
PIXABAY

Η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων, αναδείχθηκε σε Ενημερωτική Εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΙΣΑ ,με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων που έχει ορισθεί η 1η Νοεμβρίου.

Δραματική απόσταση καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ σχετικά με τη συνείδηση από την κοινωνία της αξίας δωρεάς οργάνων. Συγκεκριμένα ενώ ο μέσος όρο στην Ευρώπη είναι 18 δότες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Μάλιστα το 60% των νεφροπαθών πεθαίνει περιμένοντας μόσχευμα.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων- που έχει θεσπιστεί η 1η Νοεμβρίου-, με στόχο να συμβάλλει στη διάδοση του σημαντικού μηνύματος της Δωρεάς που χαρίζει το πολύτιμο δώρο της ζωής σε συνανθρώπους μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών οργάνωσε ειδική εκδήλωση όπου σημειώθηκε αυτή η μεγάλη διαφορά της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε, η μεταμόσχευση οργάνων απετέλεσε την επανάσταση στην Ιατρική του 20ου αιώνα καθώς άνοιξε νέους δρόμους στην Ιατρική και πρόσφερε επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς που θωρούνταν καταδικασμένοι. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γ. Πατούλης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας τελευταία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεά Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής για μόσχευμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για άλλους η λύση του εξωτερικού αποτελεί μονόδρομος. Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ ,η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκε ακόμη ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, ενώ η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ. Επίσης περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα επίσης με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το έτος 2016 είχαμε συνολικά 51 δότες, κατά το έτος 2017 είχαμε συνολικά 67 δότες οργάνων, κατά το έτος 2018 είχαμε συνολικά 45 δότες και κατά το έτος 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα εγώ προσωπικά και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κέρκυρα: Ελπίδα ζωής σε πέντε ανθρώπους έδωσε 28χρονος δότης

Δώρο ζωής σε 8 ανθρώπους από 30χρονο δότη οργάνων

SHARE: