Πανελλήνιες 2021: Το πρωινό που θα βοηθήσει το μυαλό σας

Πανελλήνιες 2021: Το πρωινό που θα βοηθήσει το μυαλό σας
Το πρωινό μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Shutterstock

Τρεις επιλογές πρωινών γευμάτων που μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία ιδανικά για όσους δίνουν Πανελλήνιες. Ποια τρόφιμα κάνουν τη διαφορά;

Το βασικό αξίωμα σε ό,τι έχει να κάνει με εξετάσεις που τεστάρουν τις γνώσεις μας, είναι πως αν δεν τις έχουμε κατακτήσει (με συνεπή και οργανωμένη μελέτη, για το καιρό που χρειάζεται ο καθένας μας), δεν θα έχουμε και κάτι να ‘δώσουμε’ την ώρα της κρίσης.

Εφόσον λοιπόν, έχουμε καλύψει την απόλυτη προϋπόθεση των Πανελληνίων εξετάσεων, ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο μας να ελέγξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων, την αυτοσυγκέντρωση και τη διατήρηση της προσοχής την ώρα που εξεταζόμαστε.

Η Dr. Linda Strause, των 30 χρόνων προϋπηρεσίας σε παγκόσμιες κλινικές επεμβάσεις και την κλινική εξέλιξη, με έμφαση στην ογκολογία, κάτοχος PhD στη νευροφυσιολογία που διατηρεί θέση επίκουρου καθηγήτριας στο University of California, San Diego (διδάσκει την εισαγωγή στην ανθρώπινη διατροφή) ήταν εκείνη που παρείχε πληροφορίες για το καλύτερο πρωινό που μπορεί να φάει όποιος έχει εξετάσεις. Αυτός δηλαδή, που χρειάζεται το μυαλό του στην πιο λειτουργική του φάση.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κλισέ; Ναι. Αλήθεια; Επίσης ναι. Ενδεχομένως να πιστεύετε πως στην πρωινή ρουτίνα δεν υπάρχει χώρος για πρωινό, αλλά είναι το ένα γεύμα που δεν θέλετε να χάσετε. Ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό δίνει στο σώμα σας ενέργεια, ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και αυξάνει το μεταβολισμό σας.

Για να λειτουργήσει ιδανικά, ο εγκέφαλος χρειάζεται νερό, λίπος, γλυκόζη και βιταμίνες. Δηλαδή, όχι έναν παγωμένο καφέ, ένα ντόνατ ή ένα ενεργειακό ποτό.

Το πρωινό που χρειάζεστε είναι χρήσιμο να περιλαμβάνει υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης (βρώμη, κουάκερ ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, μούσλι χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα). Προσθέστε και μια πρωτεϊνική τροφή (γάλα, γιαούρτι, αυγό) και θα αισθάνεται ‘γεμάτος’ για ώρες. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, οδηγούν και σε μεγάλη ψυχική εγρήγορση”.

Αν βαριέστε να σκεφτείτε πώς και τι θα συνδυάσετε, η Dr. Strause έδωσε και τρία παραδείγματα ιδανικών πρωινών.

✔ Πρώτη επιλογή: δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με λίγα φρέσκα φρούτα από πάνω.

✔ Δεύτερη επιλογή: Αυγά, και τοστ με λίγο γιαούρτι ή τυρί cottage

✔ Τρίτη επιλογή: Oatmeal (βρώμη με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τα οποία βράζετε και γίνονται σαν τις κρέμες που τρώγαμε ως μωρά), με φρέσκα φρούτα. Όπως μια μπανάνα. Ή μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα βερίκοκα.

Tι προσφέρουν αυτά τα πρωινά στον εγκέφαλο

Τα ολικής αλέσεως προϊόντα παρέχουν τις βασικές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα μας ώστε να παράξει ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και βοηθούν να συγκεντρωθείτε -όπως και να μείνετε συγκεντρωμένοι.

Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ειδικά το ελληνικό, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλος σας για να μπορεί να συγκεντρωθεί και το σώμα σας για να δημιουργήσει τις χημικές ουσίες που σας βοηθούν να κάνετε focus. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α και D, συν ασβέστιο.

Τα αυγά παρέχουν έως και 100 μιλιγκράμ χολίνης. Η χολίνη είναι μόριο που συμβάλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των σωματικών λειτουργιών. Βελτιώνει τη νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα, τη μνήμη και τελικά, τη γνωστική απόδοση. Το αυγό σας προσφέρει και τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά, κάτι που επίσης χρειάζεται ο εγκέφαλος για καλή μνήμη, εστίαση και γνωστική λειτουργία.

Το oatmeal είναι πρωτεΐνη, πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και ως εκ τούτου, βοηθά να διατηρείται το αίσθημα του κορεσμού μετά το φαγητό. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δίνουν στον εγκέφαλο μια συνεχή ‘τροφοδοσία’ καυσίμου που σας βοηθά να μένετε συγκεντρωμένοι. Το γάλα δίνει ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, ενώ τα αποξηραμένα βερίκοκα προσθέτουν επιπλέον ίνες και κάλιο”.

Πάμε να δούμε και τι είναι χρήσιμο να πιείτε, για να υποστηρίξετε το ‘σύστημα’

To Columbia University έκανε την πιο πρόσφατη έρευνα που είχε ως αντικείμενο το τι είναι προτιμότερο να πιει κάποιος που έχει εξετάσεις, πριν κινήσει για αυτές. Διευκρινίστηκε πως η επιλογή μας μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και την επαγρύπνηση.

Στα συμπεράσματα αναφέρθηκε πως το γάλα είναι μια καλή επιλογή. Όπως και ότι είναι χρήσιμο να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες καφέ, καθώς όχι μόνο δεν μας ‘ξυπνούν’, αλλά προκαλούν πονοκεφάλους, ζάλη και νευρικότητα που διαλύουν κάθε προσπάθεια να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια κούπα (ένα ποτήρι) καφέ, εφόσον είναι ρόφημα που πίνετε κάθε μέρα έως αυτήν των εξετάσεων (δεν θα ήταν ευεργετικό να ξεκινήσετε εκείνη τη μέρα αυτήν τη συνήθεια) ή κάτι που δεν έχει ζάχαρη.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ζάχαρη για να λειτουργήσει, αλλά περιέχει ουσία που κάνει πιο δύσκολο το στόχο που έχετε να είστε συγκεντρωμένοι και να θυμάστε πράγματα. Είναι χρήσιμο λοιπόν, να μην πιείτε χυμό φρούτων και ενεργειακά ποτά. Και τι να πιείτε; Νεράκι, σε μια λογική ποσότητα (μη σας βρουν άλλα).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχετε για να μεγιστοποιήσετε το focus σας είναι να είστε ενυδατωμένοι.

Ακόμα και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κούραση ή πονοκέφαλο, να μειώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Πάρτε μαζί σας στην αίθουσα, ένα μπουκάλι με νερό. Έρευνα έχει δείξει πως αυτοί που κατανάλωσαν νερό κατά τη διάρκεια εξέτασης είχαν 5% καλύτερα αποτελέσματα, κατά μέσο όρο, από αυτούς που δεν ήπιαν γουλιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα