Πλεύρης: Από τις 99.000 μαστογραφίες, 6.113 γυναίκες είχαν ευρήματα καρκίνου του μαστού

Πλεύρης: Από τις 99.000 μαστογραφίες, 6.113 γυναίκες είχαν ευρήματα καρκίνου του μαστού
O Θάνος Πλεύρης, Yπουργός Υγείας, μιλάει στο συνέδριο του The Economist Impact για την καταπολέμηση του καρκίνου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας την Τρίτη, καθώς αναμένεται αύξηση των περιστατικών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια.

Το τρίπτυχο της αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ελλάδα είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία των περιστατικών, δήλωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης την Τρίτη, μιλώντας στο συνέδριο «Economist Greece’s Agenta to combat Cancer».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η πρόληψη αποτελεί στόχο και προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας για τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος επισήμανε πως μετά την πανδημία, όλες οι χώρες αναμένουν έκρηξη των νέων διαγνώσεων καρκίνου, διότι σε αυτή την τριετία δεν έγιναν οι εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο αντιμετώπιση του καρκίνου στην χώρα μας είπε ότι αυτό είναι «η πρόληψη, η διάγνωση και θεραπεία και η επιβίωση των ασθενών».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν τρία οργανωμένα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας για τον καρκίνο και ήδη 6.113 γυναίκες (από τις 99.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει προληπτικά δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές), έχουν βρεθεί με ευρήματα καρκίνου του μαστού στα πρώιμα στάδια.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε επίσης, πως τα προγράμματα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλους τύπους καρκίνου, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της διάγνωσης, είπε ότι αυτή θα είναι συντομότερη και πιο ακριβής με καλύτερες υποδομές.

Μιλώντας για τις θεραπείες τόνισε ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν καινοτόμες θεραπείες» και μίλησε για ενίσχυση των προϋπολογισμών για να μπορέσει να συμβεί αυτό.

Ήδη, συνέχισε, «ξεκινάει και η κατ’ οίκον νοσηλεία και η ανακουφιστική φροντίδα για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες είναι στις προτεραιότητες μας, όπως και οι νέες τεχνολογίες καθώς ήδη έχουμε έτοιμο το μητρώο για τον παιδικό καρκίνο και στόχος είναι να υπάρξει σύντομα και το συνολικό μητρώο για τον καρκίνου στην χώρα μας».

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος είναι μετά το 2025 τα παιδιά που θα γεννηθούν να μην καπνίσουν ποτέ στη ζωή τους», ενώ αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό είπε ότι είναι κομβική σημασίας καθώς είναι ο γιατρός που θα παρακολουθεί τα προγράμματα πρόληψης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκό στόχος «να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια αλλά και να προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό κι άλλα μέσα κι άλλες μορφές καρκίνου χωρίς να χρειάζεται να της θεραπεύουμε».

Στην αρχή της ομιλίας του, βέβαια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην τραγωδία στα Τέμπη, λέγοντας πως όλη η χώρα πενθεί και κυρίως οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους «απέναντι στους οποίους θα πρέπει να σταθούμε με μία συστολή και ντροπή, καθώς θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από δω και στο εξής».

Νίκος Δέδες: Ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε 1 στους 5 ασθενείς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Νίκος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο τραγικό δυστύχημα, είπε ότι «σήμερα είναι μεγαλύτερη από πότε η ανάγκη για υπερκομματικές πολιτικές προτεραιότητες αλλά και συνεργασία».

Παράλληλα, τόνισε ότι η συνεργασία για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας.

Όπως εξήγησε «προκύπτει από μελέτες ότι ένα πέμπτο των ασθενών στην Ελλάδα αναφέρει πως έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους και πρόσβασης ή καθυστερήσεων σε εξετάσεις και θεραπεία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα