Πνιγμένα στους καπνούς εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα

Πνιγμένα στους καπνούς εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα
EUROKINISSI

Την αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου καταγράφει νέα έρευνα. Υψηλά επίπεδα καπνού σε χώρους εστίασης και μπαρ αναφέρει μεγάλο ποσοστό των πολιτών. Αποφασισμένος να επαναφέρει την εκστρατεία στην επικαιρότητα δηλώνει ο Α. Γεωργιάδης

Ανεφάρμοστος παραμένει ο πολυδιαφημισμένος αντικαπνιστικός νόμος, καθώς οι κλειστοί χώροι διασκέδασης παραμένουν πνιγμένοι στον καπνό.

Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι έχει ήδη στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κατά του Καπνίσματος, αναζητώντας λύσεις για το πρόβλημα.

"Σκοπεύω να επαναφέρω αυτή την εκστρατεία στην επικαιρότητα", είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο το έργο του είναι μάλλον δύσκολο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", τα στοιχεία που της έρευνας "Hellas Health 5", που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αποκαρδιωτικά.

Το 38% των πολιτών αναφέρει υψηλά επίπεδα καπνού στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων ή ταβερνών που επισκέπτεται. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα καφέ-μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Τρεις στους πέντε Έλληνες αναφέρουν υψηλά επίπεδα καπνού, την ώρα όμως που το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών έχει μειωθεί στο 28,8% από 40% που ήταν πριν 7 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι παρά τη μείωση (που οφείλεται στην οικονομική κρίση), ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μείωση των καπνιστών είναι θεαματική την τελευταία διετία, ενώ παρατηρείται αύξηση στο περιστασιακό κάπνισμα, που αγγίζει το 8,85 το 2013 (από 2,5% το 2011).

SHARE:

24Media Network