Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

Διαβάζεται σε 4'
Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες
Υπάρχουν τρόποι να καθαρίσουμε τη μύτη, το λαιμό και τα μάτια από την αφρικανική σκόνη. iStock

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.

Το Dune που ζήσαμε στην Ελλάδα και δη την Αττική τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, με την αφρικανική σκόνη που δημιούργησε μια δυστοπική συνθήκη γύρω μας, φαίνεται πως επηρέασε και τα εντός μας.

Η έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών επιβεβαίωσε ό,τι υπέθετε όποιος έχει ασχοληθεί -έστω ελάχιστα- να μάθει τι υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε κανονικά και μπορεί να μας σκοτώσει: τα αιωρούμενα σωματίδια.

Κατά την ΕΑΓΜΕ, η αφρικανική σκόνη μετέφερε σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των πιο μικρών που είναι τα πιο επικίνδυνα αφού μπορούν να διεισδύσουν παντού μέσα στον οργανισμό μας.

ΤΙ «ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ» Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Η σκόνη που φεύγει από την Αφρική και έρχεται στην Ευρώπη, συνήθως αποτελείται από ορυκτά σωματίδια από την έρημο Σαχάρα. Αυτά είναι

  • ορυκτά αργίλου (σχηματίζονται από τη διάβρωση των πετρωμάτων και μπορούν να συμβάλουν στην ικανότητα της σκόνης να συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά),
  • σωματίδια θαλάσσιου αλατιού (οι καταιγίδες σκόνης μπορούν να μαζέψουν θαλασσινό αλάτι, καθώς ταξιδεύουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, προσθέτοντας ένα αλμυρό συστατικό στο μείγμα),
  • μικροοργανισμοί (η σκόνη μπορεί να μεταφέρει βακτήρια, ιούς, μύκητες και αλλεργιογόνα -συνήθως σε μικρές ποσότητες που δεν προκαλούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός και αν το φαινόμενο είναι πολύ έντονο) και
  • ανθρωπογενείς ρύποι (η σκόνη που παρασύρει ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει ίχνη ρύπων, όπως η σκόνη από βιομηχανικές δραστηριότητες. Βέβαια, αυτό δεν είναι τυπικό συστατικό).

 

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ, ΤΟ ΛΑΙΜΟ KAI TOYΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Δεδομένα όσοι έτυχε να είναι σε εξωτερικό χώρο την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί (όταν η σκόνη είχε κατακλύσει τα πάντα), γεύονταν στον ουρανίσκο τους χώμα για ώρες. Ένιωθαν και ‘λερωμένα’ τα ρουθούνια τους, ενώ ‘έτρεχε’ η μύτη (ως φυσική απόκριση σε αυτό που περνούσε για να μας σώσει), με την εικόνα να συμπληρώνεται από βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και κόπωση.

Εάν υποφέρετε και από αλλεργίες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι αφρικανική σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα (δακρύρροια, φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση κ.α.).

Πώς μπορούμε όμως, να καθαρίσουμε τα ρουθούνια και το λαιμό μας που εξακολουθούν να υποφέρουν;

Οι ειδικοί προτείνουν ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό. Βάζετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι βρασμένο ή αποσταγμένο νερό και με μια σύριγγα για το ρινικό βολβό που θα βρείτε στα φαρμακεία, ρίχνετε το διάλυμα σε κάθε ρουθούνι -γέρνοντας το κεφάλι από την άλλη.

Το πρόσωπο το καθαρίζουμε με ζεστό νερό και απαλό σαπούνι, ώστε να αφαιρεθεί η σκόνη που έχει ‘καθίσει’ στο δέρμα. H αφρικανική σκόνη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό και εξανθήματα.

Για τα μάτια υπάρχουν οφθαλμικές σταγόνες που τα κρατούν ενυδατωμένα και μειώνουν τη φαγούρα και τη δακρύρροια.

Σε ό,τι αφορά τους πνεύμονες, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να τους καθαρίσουμε. Το σώμα ωστόσο, έχει φυσικούς μηχανισμούς για να αποβάλει την σκόνη και γενικά, τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Ένας είναι ο βήχας που προκύπτει ως αντανακλαστικό του σώματος, για να διώξει τη σκόνη και τη βλέννα από τους αεραγωγούς.

Μετά είναι η παραγωγή βλέννας που παγιδεύει σωματίδια σκόνης.

Μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση, με την κατανάλωση πολλών υγρών που αραιώνουν τη βλέννα και έτσι διευκολύνεται η αποβολή. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και με εισπνοή ατμού που διευκολύνει και το βήχα. Κάντε ένα ντους με την πόρτα του μπάνιου κλειστή.

Σύμμαχοι μας γίνονται και οι βαθιές, αργές αναπνοές που επεκτείνουν τους πνεύμονες και άρα την κίνηση της βλέννας.

Ωστόσο, εάν έχουμε δύσπνοια, πυρετό, ρίγη ή πόνο στο στήθος ή βήχουμε αίμα εμπιστευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας.

Υπ’ όψιν, το hack που χρησιμοποιούν συνήθως οι μπογιατζήδες που δεν φορούν μάσκα κατά τις εργασίες τους, να πίνουν γάλα στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας σε μερικούς ανθρώπους και άρα να επιδεινώσει τη συμφόρηση.

Τέλος, εάν έχετε κατοικίδιο είναι χρήσιμο να το λούσετε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα