Πώς να επιλέξεις σωστά τον ψυχολόγο σου

Πώς να επιλέξεις σωστά τον ψυχολόγο σου
Ψυχολόγος κρατάει σημειώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίας Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu/123RF

Ο κάθε άνθρωπος αναζητά διαφορετικά χαρακτηριστικά αναλόγως με το χαρακτήρα του και τους στόχους του. Αν ο ψυχολόγος που θα ήθελες να απευθυνθείς βρίσκεται μακριά ή και σε άλλη πόλη, υπάρχει και η ψυχοθεραπεία μέσω skype.

Η στιγμή που κάποιος αναζητά συνήθως ψυχολόγο δεν είναι και η πιο ευχάριστη στη ζωή του. Συνήθως απευθυνόμαστε σε ειδικό για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ή συμπτώματα που έχουμε, όταν πια νιώσουμε ότι μας καταβάλλουν και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ή ακόμη και τη λειτουργικότητά μας.

Το στρες είναι ο κύριος λόγος που κάποιος αναζητά βοήθεια από ψυχολόγο. Αν η απόφαση να απευθυνθεί κάποιος σε ψυχολόγο έχει ήδη ληφθεί, τότε το μόνο που απομένει (ίσως και το πιο σημαντικό από όλα βεβαίως) είναι η επιλογή του. Ο κάθε άνθρωπος αναζητά διαφορετικά χαρακτηριστικά αναλόγως με το χαρακτήρα του και τους στόχους του. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν επιλέξει κάποιον και στη συνέχεια νιώσει ότι δεν ταιριάζει μαζί του, θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του και να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον άλλο.

Είναι σημαντικό να επιλέξεις έναν ειδικό που εμπιστεύεσαι τόσο για τις αποδεδειγμένες γνώσεις και την εμπειρία του όσο και για τις αξιολογήσεις που έχει από άλλους ασθενείς που τον έχουν ήδη επισκεφθεί και εμπιστευθεί πριν από εσένα.

Οι σπουδές και η εμπειρία του, καθώς και το αν είναι μέλος σε κάποια επιστημονική κοινότητα είναι βασικές ενδείξεις της καταλληλότητάς του.

Δεν είναι σωστό κριτήριο να επιλέγει κάποιος τον ψυχολόγο του βάσει του πόσο κοντά του βρίσκεται, αλλά βάσει των κριτηρίων που ατομικά ο κάθε ασθενής έχει θέσει για τον εαυτό του και αν αυτά πληρούνται.

Ακόμη κι αν ο ψυχολόγος που θα ήθελες να απευθυνθείς βρίσκεται μακριά ή και σε άλλη πόλη, είναι εύκολο να απευθυνθείς σε αυτόν μέσω της ψυχοθεραπείας μέσω skype. Αυτή η μορφή θεραπείας δεν διαφέρει στον τρόπο προσέγγισης του ασθενούς, αλλά μόνο στη διαδικασία του ραντεβού και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε ασθενείς που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν είτε βρίσκονται μακριά από τον θεραπευτή τους να πραγματοποιήσουν το ραντεβού τους κανονικά. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που μπορεί να μην καλύπτονται από ψυχολόγους, άρα αυτή η μέθοδος δίνει μια ευρεία δυνατότητα επιλογής στους ασθενείς να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς αυτόν που θεωρούν ότι μπορούν να εμπιστευτούν περισσότερο.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει αν νιώθεις ότι το στρες ή η κατάθλιψη σε έχουν καταβάλει. Έτσι, θα καταφέρεις, και με δική σου προσπάθεια ταυτόχρονα, να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής σου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα