Πόσα σκαλοπάτια μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Διαβάζεται σε 3'
Πόσα σκαλοπάτια μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Σκάλες υπάρχουν παντού μέσα στην ημέρα μας. Αν ανέβουμε 50 συνολικά, προστατεύουμε την καρδιά μας. iStock

Μελέτη δίνει ακριβή αριθμό σκαλοπατιών που πρέπει να ανέβουμε για να προφυλαχθούμε από έναν εκ των κυριότερων εχθρών της ανθρωπότητας.

Πιστέψτε μας, θα εντυπωσιαστείτε όταν διαβάσετε πώς μια απλή και καθημερινή διαδικασία μπορεί να σας προστατέψει από καρδιαγγειακές παθήσεις, εκ των κορυφαίων αιτιών θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφαιρεί 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του British Heart Foundation παγκοσμίως, 1 στους 3 ανθρώπους ζει με καρδιακή ή κυκλοφορική νόσο.

Αριθμός που αυξάνεται διαρκώς, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής, της γήρανσης, του αυξανόμενου πληθυσμού και των βελτιωμένων ποσοστών επιβίωσης από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι επιστήμονες τονίζουν και ξανατονίζουν εδώ και χρόνια πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να σωθούμε. Όπως μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση.

Τώρα, μελέτη δίνει κυριολεκτικά βήματα που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά μας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%.

Όχι στην ευθεία.

Σε σκαλοπάτια.

Η ανάβαση σκάλας έως ότου συμπληρώσουμε 50 σκαλοπάτια, μπορεί να μας προφυλάξει από τις κύριες απειλές. Δηλαδή, την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό.

Οι σύντομες εκρήξεις έντασης που συμβαίνουν κατά την αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και του προφίλ των λιπιδίων «ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν μπορούν να επιτύχουν τις τρέχουσες συστάσεις σωματικής δραστηριότητας», όπως είπε ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Tulane University School και συγγραφέας της μελέτης, Lu Qi.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μέσω της σωματικής δραστηριότητας βοηθά στην ενίσχυση του καρδιακού μυός και τον κάνει πιο αποτελεσματικό στην άντληση αίματος και οξυγόνου σε όλο μας το σώμα.

Βοηθά επίσης, στη ρύθμιση και μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης -σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 458.860 ενηλίκων που δεν είχαν διαγνωστεί στην αρχή της 12ετους μελέτης με καρδιαγγειακή νόσο, παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν την αναρρίχηση σκάλας ως μια πιθανή βολική και χρονικά αποδοτική άσκηση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Ενώ η μελέτη έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ της καθημερινής αναρρίχησης σκαλοπατιών και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, προφανώς και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν πως δεδομένα τα σκαλοπάτια βοηθούν την καρδιά μας.

Είπαν ό,τι πάντα: πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Αν τώρα, κάποιος δεν μπορεί να ανέβει σκαλοπάτια, μπορεί να κάνει άλλη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, να κόψει το κάπνισμα, να κοιμάται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, να διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και να τρώει σωστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα