Προ των θυρών ο ιός της γρίπης

Προ των θυρών ο ιός της γρίπης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ο ιός της γρίπης ετοιμάζεται και φέτος να μας χτυπήσει την πόρτα. Καλούν τον πληθυσμό να προχωρήσει στην χορήγηση του εμβολίου

Μαζί με τις γιορτές πλησιάζει και η επιστροφή της γρίπης στην χώρα μας. Μέσα στις επόμενες γιορτινές μέρες, με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό και το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων, οι γιατροί εκτιμούν ότι η επέλαση της γρίπης δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση που εκδόθηκε  από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Center for the Disease Control, ECDC), η νέα γρίπη εντοπίζεται  σε εννέα από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο επιτήρησης της νόσου.

Ειδικότερα,  Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη καλωσορίσει τον ιό της γρίπης, ενώ αυξημένη δραστηριότητα καταγράφεται στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Επαγρύπνηση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Έλληνες ειδικοί, που παρακολουθούν εξ αποστάσεως -ακόμη- την πορεία  της γρίπης,  και καλούν τους πολίτες να προχωρήσουν στην λήψη του αντιγριπικού εμβολίου, ώστε να αναχαιτίσουν τους ιούς Α(Η1Ν1)  και Α(Η3). 

“Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την περίοδο της εποχικής γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, γνωρίζουμε ότι θα επικρατήσει στην Ευρώπη το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) στην εφετινή περίοδο της γρίπης.”, λέει η κυρία Αγορίτσα Μπάκα, παιδίατρος –λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

“Τα δεδομένα από την Αυστραλία δεν είναι θετικά: καταγράφηκε μεγάλος αριθμός σοβαρών περιστατικών και το 13% των ασθενών με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”, συνεχίζει η κυρία Μπάκα.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποδείχτηκε, ότι αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο»  του συστήματος δημόσιας υγείας στην χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της γρίπης. Και τούτο διότι οι ΜΕΘ στην Ελλάδα  λειτουργούν συνεχώς υπό τεράστια πίεση: δεν επαρκούν γενικά για την κάλυψη του πληθυσμού και έτσι η ζήτηση είναι πάντα μεγάλη για κλίνες ΜΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010 νοσηλεύθηκαν συνολικά 294 βαριά περιστατικά γρίπης σε ΜΕΘ. Από αυτούς, οι 128 κατέληξαν.

Την επόμενη μετα-πανδημική περίοδο (2010-2011) 368 ασθενείς με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ (1,25 περιστατικά γρίπης περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος). Οι θάνατοι αυξήθηκαν, με τους 144 ασθενείς εκ των 368 που εισήχθησαν σε ΜΕΘ να χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστική ή άλλη ανεπάρκεια. Μάλιστα, πέρυσι η ημερήσια κάλυψη κλινών ΜΕΘ λόγω σοβαρής γρίπης ανήλθε σε 128 ασθενείς.

Όσον αφορά στην εφετινή περίοδο γρίπης, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν, ότι θα υπάρξει αυξημένη νοσηρότητα και συνεπώς  αύξηση των αναγκών νοσηλείας σε συνθήκες εντατικής φροντίδας.

Εκτιμάται δε ότι η «μετακίνηση» της νοσηρότητας της γρίπης προς άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων θα συνοδευτεί από σημαντική αύξηση του περιστατικών με σοβαρές επιπλοκές –καθώς στην ηλικία αυτή συνήθως υπάρχει  κάποιο νόσημα που επιδεινώνει την κατάσταση.

“Το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιλαμβάνεται την  επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας των ΜΕΘ γενικά αλλά και ειδικά στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, γι’ αυτό και έχει φροντίσει για την πρόσληψη / ανανέωση της πρόσληψης νοσηλευτών και γιατρών με σύμβαση περιορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ” τονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, κυρία Τζένη Κρεμαστινού.

Το πλεονέκτημα του εμβολιασμού

Ομάδα «υψηλού κινδύνου» λόγω γρίπης θεωρούνται  περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για όσους ενηλίκους και ανήλικους πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, της καρδιάς, μεταβολικά νοσήματα, έχουν  χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, για τους παχύσαρκους και τις εγκύους.

“Το καλύτερο και μοναδικό προληπτικό μέσο για την προστασία απέναντι στη γρίπη αποτελεί το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο. Ακόμη και τώρα μπορούν να  το αξιοποιήσουν οι Έλληνες και να σπεύσουν να εμβολιαστούν”, επισημαίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο, οι Έλληνες δεν φαίνεται να πείθονται για το πλεονέκτημα του εμβολιασμού. Μεγάλη έρευνα του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι δυο μήνες μετά την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού στη χώρα, μόλις  το 9,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Στον πληθυσμό «υψηλού κινδύνου» έχουν εμβολιαστεί τρεις στους δέκα, κάτι που σημαίνει ότι το 70% των χρονίως πασχόντων είναι απολύτως εκτεθειμένο στη γρίπη και τις βαρύτατες επιπλοκές της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα