Προειδοποίηση επιστημόνων: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά της πανδημίας

Προειδοποίηση επιστημόνων: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά της πανδημίας
Γυναίκα απολυμαίνει τα χέρια της με ειδικό αντισηπτικό Getty Images

Ενώσεις που περιέχουν πολλά αντισηπτικά υγρά, σπρέι ή μαντιλάκια, που ήταν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που προκαλούν από προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία, έως και αύξηση βάρους.

Επιστρέψτε στις παλιές σας συνήθειες για τον καθαρισμό των χεριών και των επιφανειών, δηλαδή στο σαπούνι και τα ήπια απορρυπαντικά και μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά χεριών και επιφανειών σε σπίτια, σχολεία κ.λπ., προτείνουν ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science and Technology.

Κι αυτό διότι ενδέχεται τα απολυμαντικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως και ήταν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, για τα απολυμαντικά που περιέχουν ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (QAC), υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά τους.

Τα χημικά αυτά μπορεί να υπάρχουν σε απολυμαντικά χεριών, επιφανειών, υγρά ή σπρέι.

Εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, καταδεικνύουν ότι μπορεί να είναι τοξικά για την αναπτυξιακή και την αναπαραγωγική υγεία, ενώ μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση βάρους (διαταραχή της μεταβολικής υγείας), όπως υπογραμμίζει το The Conversation.

Επίσης, σε μελέτες έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των QACs και του άσθματος, της δερματίτιδας και των φλεγμονών.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχουν στοιχεία ότι τα απολυμαντικά που περιέχουν αυτές τις ουσίες, συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων, καθιστώντας ορισμένα είδη βακτηρίων ανθεκτικά τόσο στα ίδια τα απολυμαντικά, όσο και σε αντιβιοτικά.

Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συμβάλουν στη μικροβιακή αντοχή, η οποία είναι βασική αιτία θανάτου χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο στον κόσμο.

«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QAC χρησιμοποιούνται συχνά στα σχολικά θρανία, στα τραπέζια εξέτασης των νοσοκομείων και στα σπίτια, όπου παραμένουν σε αυτές τις επιφάνειες και στον αέρα», εξηγεί η Κόρτνεϊ Κάριγκναν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Όπως προσθέτει η ίδια, «συνιστούμε τον τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό και την απολύμανση μόνο όταν χρειάζεται, με ασφαλέστερα προϊόντα».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα χημικά αυτά ίσως έχουν αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία και χρόνια τοξικότητα σε ευαίσθητους υδρόβιους οργανισμούς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα