Προσωπικός γιατρός: Πρέπει να βιαστεί η Κυβέρνηση – Πότε πρέπει να γραφτούμε

Προσωπικός γιατρός: Πρέπει να βιαστεί η Κυβέρνηση – Πότε πρέπει να γραφτούμε
Γιατρός istock

Συγκεκριμένες είναι οι συστάσεις των θεσμών για την εφαρμογή του σχεδίου "Γιατρός για Όλους", προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μισοί Έλληνες θα πρέπει να έχουμε προσωπικό γιατρό.

Τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουμε επιλέξει τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι το τέλος του έτους, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εν λόγω έκθεση αξιολόγησης η οποία μας έχει μείνει ως κατάλοιπό από την περίοδο των μνημονίων, αναφέρει ότι τα πηγαίνουμε καλά και ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, όμως έχουμε ακόμη μερικά σημαντικά βήματα να κάνουμε.

Μεταξύ αυτών είναι και η επιτυχία του πρόσφατα θεσμοθετημένου εγχειρήματος του προσωπικού γιατρού, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουμε το δικό μας γιατρό. Βέβαια οι θεσμοί φαίνονται κάπως …βιαστικοί “απαιτώντας” το 50% των πολιτών να έχουν εγγραφεί στο συγκεκριμένο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως περιγράφεται στην Έκθεση έως τον Οκτώβριο 2022 το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει συγκεκριμένα βήματα, σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της υιοθέτησης τροπολογιών στην αρχική νομοθεσία που αφορά στο σύστημα της ΠΦΥ, οι ελληνικές αρχές θα θεσμοθετήσουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές έως τις αρχές Ιουνίου 2022. Οι ρυθμίσεις αυτές θα διευκρινίζουν τις παραμέτρους του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την εγγραφή των ασθενών καθώς και του gatekeeping, τη διαδικασία «μετακίνησης» των πολιτών στο σύστημα υγείας υπό την καθοδήγηση του προσωπικού ιατρού.

Η χώρα μας έχει επίσης δεσμευτεί να ξεκινήσει την εγγραφή των ασθενών, με στόχο το 25% του συνολικού πληθυσμού να έχει εγγραφεί στο σύστημα έως τα τέλη του Οκτωβρίου και το 50% έως τα τέλη του 2022.

Βάσει των δεσμεύσεων, η εφαρμογή της νέας ΠΦΥ θα ξεκινήσει με την εγγραφή γιατρών ως Προσωπικούς Ιατρούς στο σύστημα: οικογενειακών γιατρών υπό νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αυτομάτως γενικών ιατρών και παθολόγων που εργάζονται ήδη στην ΠΦΥ, έως τέλη Μαΐου. Ακόμη, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποδομή πληροφορικής για την εγγραφή των πολιτών και για τα ραντεβού έως τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης έως τα τέλη Ιουλίου η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα θα πρέπει να έχει φτάσει σε επίπεδα ικανά να καλύψουν τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού. Έως τον Οκτώβριο οι αρχές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή και το gatekeeping.

Τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του συστήματος ΠΦΥ τη λειτουργία 240 μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, έως το Ιούνιου 2023.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ΠΦΥ αποτελούσε βασικό παράγοντα του προγράμματος οικονομικής βοήθειας με κύριους στόχους την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της αποτελεσματικότητας. Η εγγραφή του πληθυσμού και ένα αποτελεσματικό σύστημα gatekeeping κρίνονται καθοριστικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων. Στο νέο πλαίσιο αυτά τα βασικά συστατικά συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα.

Ένα τέτοιο σύστημα, εάν εφαρμοστεί πλήρως, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Αν και παράλληλα συνοδεύεται από προκλήσεις στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και στην επίτευξη του στόχου της κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού, που θα πρέπει να ελέγχεται προσεχτικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα