Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Σε εξέλιξη το σχέδιο για την εξάλειψη των "ουρών της ντροπής"

Ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο Βασίλης Κικίλιας. EUROKINISSI

Τι δηλώνει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Μία από τις κύριες δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης απέναντι στους ασθενείς ήταν να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς με βαριά νοσήματα για την εξασφάλιση των θεραπειών τους, αναμένοντας ώρες σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη από το Σεπτέμβριο σε μια διαδικασία για την εξάλειψη του φαινομένου υλοποιώντας συγκεκριμένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές και παράλληλα προωθείται και η επέκταση του δικτύου μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, «βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως την έθεσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν να βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το εφαρμόσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μήνα Νοέμβριο, πάνω από 900 συμπολίτες μας πήραν τα φάρμακά τους, χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τις οικογένειές τους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε 11 συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

«Το πρώτο βήμα της υλοποίησης μιας από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα και της πρόσβασής τους στην αγωγή τους, έχει ήδη γίνει. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας που θα υπάρξει ανάγκη. Επίσης, έπειτα από συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τις αρχές του 2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός κήρυξε χθες την επίσημη έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019. Ο Υπουργός επισήμανε στην τοποθέτησή του πως η κρίση φανέρωσε την απουσία διαρθρωτικών μέτρων στην υγεία. Oι υπηρεσίες υγείας που λαμβάνει ο πολίτης δεν είναι ικανοποιητικές, ωστόσο «αγκαλιάσαμε πρόσφυγες, μετανάστες, ανασφάλιστους συμπολίτες μας», είπε, και παρατήρησε ότι επί 4,5 χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με τους ανάλογους πόρους. Ο Υπουργός εξήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία θα κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα είναι τομή για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βασικών νοσημάτων, οφείλονται στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη άθλησης, την καθιστική ζωή, το gaming και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

«Μέσα στους έξι πρώτους μήνες της θητείας μας», δήλωσε ο κ Κικίλιας, «θα έχουμε εφαρμόσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο βασικές μεγάλες μάχες: αφενός τη μετεξέλιξη και ομογενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να γίνει θελκτική στον πολίτη. Αφετέρου, τη μάχη που δίνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία μας και να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες τους. Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναγνώρισε το θέμα που υπάρχει στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών στα νοσοκομεία μας και προανήγγειλε τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής ιατρικής φροντίδας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κικίλιας
SHARE: