Συμπληρώματα κολλαγόνου: Πόσο νεότερο κάνουν τελικά το δέρμα και τα οστά;

Συμπληρώματα κολλαγόνου: Πόσο νεότερο κάνουν τελικά το δέρμα και τα οστά;
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τη γήρανση του δέρματος Getty Images/iStockphoto

Πιο υγιές δέρμα, δυνατά μαλλιά και αρθρώσεις υπόσχονται τα συμπληρώματα κολλαγόνου. Τι λένε όμως οι επιστημονικές μελέτες και οι γιατροί για την αποτελεσματικότητά τους;

Το φυσικό κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός, για να προστατεύει το δέρμα και τα οστά.

Ωστόσο, τα επίπεδά του κολλαγόνου αρχίζουν να μειώνονται από την ηλικία των 30 ετών.

Η μείωσή του μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση ρυτίδων στο δέρμα, σε αραίωση των μαλλιών, και πόνο στις αρθρώσεις, καθώς μεγαλώνουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκατοντάδες συμπληρώματα κολλαγόνου σε σκόνη, σε κάψουλες ή σε υγρή μορφή που κυκλοφορούν στην αγορά, υπόσχονται σε άτομα μέσης ηλικίας νεότερο δέρμα, πιο δυνατά μαλλιά, σκληρά νύχια και υγιείς αρθρώσεις.

Πόσο αποτελεσματικά είναι, όμως, σύμφωνα με κλινικές μελέτες;

«Οι επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου θα μπορούσαν να βελτιώσουν το δέρμα, για παράδειγμα, είναι μικρές και συχνά χρηματοδοτούνται από εταιρείες που παρασκευάζουν τα προϊόντα αυτά», λέει στη Wall Street Journal η Shilpi Khetarpal, δερματολόγος στην Cleveland Clinic.

Ακριβώς επειδή τα σκευάσματα κολλαγόνου θεωρούνται συμπλήρωμα και όχι φάρμακα, δεν υπάρχει λεπτομερής έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές για την άδεια κυκλοφορίας τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που τα παράγουν δεν οφείλουν να αποδείξουν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους στον ΕΟΦ, απλώς γνωστοποιούν το προϊόν για την κυκλοφορία του.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που αναφέρουν περιστασιακά φούσκωμα στο στομάχι, λέει η Patricia Farris, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνας.

Τι προκύπτει από τις κλινικές μελέτες για τα συμπληρώματα κολλαγόνου

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν οφέλη από τα συμπληρώματα κολλαγόνου.

Μία μεταανάλυση που έγινε το 2021 για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στη γήρανση του δέρματος και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Dermatology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βελτιώσουν την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και να μειώσουν τις ρυτίδες του δέρματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.125 εθελοντές ηλικίας από 20 έως 70 ετών.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι γιατροί οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να αποδείξει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου αξίζουν τα λεφτά τους.

Πολλά από τα θετικά αποτελέσματα που περιγράφονται σε τέτοιου είδους μελέτες, μπορεί να μην είναι σημαντικά, καθώς δεν γίνονται ορατά με γυμνό μάτι, δηλαδή δεν είναι αποτελέσματα που φαίνονται.

Είναι αποτελέσματα που οι επιστήμονες βλέπουν μόνο στο μικροσκόπιο, σύμφωνα με τη Lisa M. Donofrio, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρικής Σχολή του Yale.

Η ίδια συμπληρώνει ότι η έρευνα μπορεί να μετρήσει χαρακτηριστικά όπως η ελαστικότητα του δέρματος, με ειδικές συσκευές.

Στην πραγματικότητα οι ειδικοί μετρούν και υπολογίζουν την ακαμψία των κυττάρων ή των ιστών και όχι το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί κάποιος να δει στον καθρέφτη, λέει η δρ Donofrio.

«Τα συμπληρώματα ενδέχεται να βοηθούν στην ξηρότητα του δέρματος, το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και μία ενυδατική κρέμα», λέει από την πλευρά της η Anne Chapas, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Πώς παρασκευάζονται τα συμπληρώματα κολλαγόνου

Οστά, ιστοί και δέρμα από βοοειδή και χοίρους είναι μερικά από τα βασικά συστατικά για την παρασκευή συμπληρωμάτων κολλαγόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η πέτσα ψαριού.

Οι ζωικές πρωτεΐνες που απομένουν από την επεξεργασία μετατρέπονται σε ζελατίνη και στη συνέχεια γίνονται σκόνη, υγρό ή κάψουλα, που ανεβαίνει στα ράφια των φαρμακείων ως σκεύασμα.

Και καθώς το κολλαγόνο δεν είναι τίποτα άλλο από βρώσιμη πρωτεΐνη, το στομάχι μας το αναγνωρίζει ως τρόφιμο και το πέπτει (διασπά).

Ως εκ τούτου, «ελάχιστη είναι η ποσότητα που απορροφάτε από τον οργανισμό, ώστε να βοηθήσει δέρμα, οστά και μαλλιά», όπως εξηγεί η δρ Khetarpal.

Πώς προστατεύουμε το φυσικό μας κολλαγόνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να βοηθήσετε στη διατήρηση του φυσικού κολλαγόνου, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Το πιο βασικό είναι η διακοπή του καπνίσματος, η χρήση αντιηλιακού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερό την ημέρα και φυσικά η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και κατά προτίμηση κοπές κρέατος με κολλαγόνο.

Ως τοπικό (αλοιφή) μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κρέμα ή έλαιο βιταμίνης Α, ενώ η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετική.

Η δρ Donofrio εξηγεί ότι αν κάνουμε πιο προσεκτική διατροφή και καταναλώνουμε τις σωστές πρωτεΐνες, πιθανότητα θα ωφεληθούμε πολύ περισσότερο από ό,τι με τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην υγεία των οστών, η Linda A. Russell, διευθύντρια στο Κέντρο Υγείας Οστεοπόρωσης στο Νοσοκομείο Special Surgery της Νέας Υόρκης, εκτιμά ότι τα συμπληρώματα μάλλον δεν αφομοιώνονται καν από τα οστά.

Η ίδια προτείνει για γερά οστά φυσική βιταμίνη D από τον ήλιο ή συμπληρώματα αλλά μόνο με την υπόδειξη γιατρού, άσκηση και διατήρηση του βάρους σε επίπεδα αναφοράς.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία των οστών. Μπορεί τα συμπληρώματα να μην κάνουν κάποιο κακό στην υγεία, αλλά κάνουν στο πορτοφόλι», καταλήγει η ίδια.

Οι 7 κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν το φυσικό κολλαγόνο

Κρέας

Τα κρέατα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο είναι:

  • Μοσχαρίσιο
  • Κοτόπουλο
  • Κατσικίσιο
  • Βόειο
  • Ελάφι
  • Χοιρινό (κυρίως τα πόδια)

Το δέρμα, τα κόκκαλα και τα εντόσθια είναι επίσης πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη και κολλαγόνο, όπως παράδειγμα το χοιρινό δέρμα, ο ζωμός από κόκκαλα, κ.λπ.

Ψάρι

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό, τον τόνο, τη σαρδέλα και όλα τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της μεμβράνης που βρίσκεται περιμετρικά του ιστού των δερματικών κυττάρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση των φλεγμονών και παρέχει ελαστικότητα και σφριγηλότητα στο δέρμα.

Ζελέ

Η ζελατίνη αποτελείται κατά 90%, από παράγωγα πρωτεΐνης κολλαγόνου.

Τα ζελέ που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι ως επιδόρπια, είναι εξαιρετικές πηγές κολλαγόνου, ειδικά αν προσθέσουμε φρέσκα φρούτα.

Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Τα κόκκινα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα κεράσια, αλλά και λαχανικά όπως τα παντζάρια, οι κόκκινες πιπεριές και πολλά άλλα, περιέχουν λυκοπένιο, μία ουσία η οποία εκτός του ότι αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, βοηθά και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, ανανά και άλλα φρούτα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν το σχηματισμό ρυτίδων.

Λαχανικά

Λαχανικά όπως λάχανο, μελιτζάνα, αντίδι και σπανάκι, είναι πολύ καλά για την παραγωγή κολλαγόνου.

Τροφές πλούσιες σε θείο

Τροφές όπως το σέλινο, οι πράσινες και μαύρες ελιές, το σκόρδο, το αγγούρι, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και το τόφου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα