SOS: Αδιάφορος ο ενήλικος πληθυσμός για τα εμβόλια

SOS: Αδιάφορος ο ενήλικος πληθυσμός για τα εμβόλια
Εμβόλια ASSOCIATED PRESS

Στη σωστή κατεύθυνση εκτιμάται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία.

Μόλις 3 στους 10 Έλληνες «θυμάται» να έχει κάνει κάποιο εμβόλιο μετά τα 18 του χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Kappa Research. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι ο πληθυσμός της χώρας μπορεί να είναι ευάλωτος σε περιπτώσεις κάποιας επιδημίας, όπως και στην εξέλιξη ενός ιού σε καρκίνο. Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιορίσει τα ενδεχόμενα να εξαπλωθεί κάποιο μεταδοτικό νόσημα, αναμένεται να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Παράλληλα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με την ανάγκη της θωράκισης του οργανισμού μας από ιούς που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Όπως φαίνεται στην έρευνα της Kappa Resaerch η οποία έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μόλις το 28% των Ελλήνων μετά τα 18 έχει κάνει εμβόλιο για Τέτανο-Διφθερίτδα-Κοκίτη, 24% για Πνευμονιόκοκκο, 16% για Ηπατίτιδα Β, 12% για Ιλαρά-Παρωτίτιδα-Ερυθρά και μόλις 2% για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV). Επίσης το 27% αναφέρει ότι δεν έχει κάνει κανένα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ηπατίτιδα Β και ο HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και ο πανικός της επανεμφάνισης διφθερίτιδας πριν μερικές εβδομάδες. Τον εμβόλιο για τη διφθερίτιδα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται στην ενήλικη ζωή μας, όμως οι περισσότεροι αδιαφορούμε. Επίσης πολλοί αδιαφορούμε και για την Ηπατίτιδα Β.

Επισημαίνεται ότι στο δεύτερο μέρος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”, περιγράφεται η εμβολιαστική πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται μεταξύ των προγραμμάτων είναι και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται και η συνθήκη του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του Υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Σημειώνεται ότι Υπουργικές Αποφάσεις θα προσδιορίζουν κάθε επιμέρους δράση που αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής, τα ενδεδειγμένα εμβόλια κλπ. Η συμμετοχή των πολιτών στην αναλογούσα δαπάνη διενέργειας της συγκεκριμένης δράσης πρόληψης σε όλους τους συμμετέχοντες δημόσιους φορείς είναι μηδενική, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων σε κάθε Εθνικό Πρόγραμμα εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα