Τα οφέλη της yoga στο σώμα και στο πνεύμα

Τα οφέλη της yoga στο σώμα και στο πνεύμα
Γυναίκες κάνουν yoga σε γκρουπ 123RF

Πώς η yoga μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας; Η yoga instructor, Βίβιαν Μαρίνου μας λύνει όλες τις απορίες.

Παγκόσμια Ημέρα Yoga η 21η Ιούνη και η κυριακάτικη εκπομπή ‘’Life in Balance’’ στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ήταν αφιερωμένη σε αυτή. Η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο του News 24/7 την κα Βίβιαν Μαρίνου, yoga instructor στο Corpo Pilates & Yoga Studio, με την οποία ανέλυσαν παρέα τη φιλοσοφία της yoga, τα είδη της, καθώς και τα οφέλη της στο σώμα και στο πνεύμα του ασκούμενου.

Και μπορεί η yoga να αποτελεί μεγάλο trend εδώ και μερικές δεκαετίες, η ύπαρξή της όμως μετρά πάρα πολλά χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, κοντά στο σημερινό Πακιστάν, μαρτυρούν πως την εξασκούσαν πάνω από 10.000 χρόνια πριν.

Όπως τόνιζε διαρκώς η κα Μαρίνου στην εκπομπή ”Life in Balance”, η yoga δεν είναι μία απλή μορφή άσκησης, αλλά μία γενικότερη φιλοσοφία ζωής, ένα σύστημα εξάσκησης και ενδυνάμωσης, τόσο του σώματος, όσο και του πνεύματος. Βαθύτερος σκοπός της είναι να επιτύχουμε μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ σώματος και νου, η οποία κατάσταση θα μας επιτρέψει έπειτα την ένωση με τον πραγματικό εαυτό μας. Αυτή η ένωση, η σύνδεση και η συνειδητότητα είναι τα βασικά κλειδιά-στόχοι της yoga.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας που θεσπίστηκε έπειτα από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου για τη φιλοσοφία της Yoga, καθώς και για τα οφέλη της στο σώμα και στην ψυχή, που μάλιστα στηρίζει μέχρι και η επιστήμη.

Σύμφωνα με την κα Μαρίνου, η yoga βοηθά στην καλύτερη ισορροπία και ευλυγισία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη δύναμη και την αντοχή του σώματος. Τη μεγαλύτερη, ίσως, διαφορά που μπορείς να δεις στο σώμα σου είναι στη σπονδυλική στήλη και στη σωστή στάση του σώματός σου. Επιπλέον, λειτουργεί θεραπευτικά σε περιπτώσεις προβλημάτων με τη μέση ή τον αυχένα, ανακουφίζοντας σημαντικά από τους πόνους και τα πιασίματα. Έρευνες έδειξαν πως η yoga βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού, ενδοκρινικού, νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί πως αποτελεί μεγάλο όπλο ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη, μιας οι τεχνικές της yoga δρουν χαλαρωτικά, διευκολύνοντας τις βαθιές και σωστές αναπνοές, ρυθμίζοντας τα επίπεδα στρες και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την έκκριση κορτιζόλης.

Πατήστε play στο παραπάνω ηχητικό για να ακούσετε όλη τη ”Life in Balance” εκπομπή και να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη φιλοσοφία της yoga, τα στάδιά της, τα είδη της, καθώς και για τη σημασία της αναπνοής για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ραντεβού την επόμενη Κυριακή, στις 13.00, στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα