Τα βρήκαν υπουργείο Υγείας και πάροχοι ΕΟΠΥΥ. Σταματά η επίσχεση

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Σταματά η επίσχεση μετά τη συμφωνία υπουργείου Υγείας και παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Τι θα γίνει με τις κλινικές

Η συμφωνία για να λήξει η επίσχεση των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ σημαίνει πρακτικά ότι από αύριο οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις τους.

Γι αυτό και αμέσως μετά τη συμφωνία ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων που, «μετά από τριήμερο έντονο διάλογο, καταλήξαμε στο να μπορούμε να πορευθούμε από κοινού χωρίς να ταλαιπωρούμε τους ασφαλισμένους».

Στη τρίτη αυτή συνάντηση, αποφασίσθηκε ότι άμεσα o Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα παραδώσει στο υπουργείο τις συνταγογραφικές οδηγίες, όπως αυτές υπηρετούν τα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζουν την υγεία των ασθενών, βάσει των οποίων και εντός αυτών θα είναι υποχρεωμένα τα διαγνωστικά κέντρα να εκτελούν τις ιατρικές εξετάσεις. Επίσης αποφασίστηκε να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα γίνει η κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Άδ. Γεωργίαδης, στην παρούσα φάση αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένας συνδυασμός κατανομής του ποσού ανά γεωγραφική περιφέρεια και ανά πάροχο, αλλά επανέλαβε ότι εφόσον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλήξει σε κάτι διαφορετικό θα αλλάξει το μοντέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε ότι «μαζί θα καταβάλουμε προσπάθειες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν για τη χώρα μας -και τις αναλογιζόμαστε-, ώστε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να αυξηθεί διότι αυτό επιβάλουν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Δεχτήκαμε την αναπλήρωση του πρώτου πενταμήνου μέσα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ -διότι επιβαρύνθηκαν οι ιδιωτικοί πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη μη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ-, και την υπόσχεση του υπουργείου να καταβάλει προσπάθειες στην αναπλήρωση αυτή».

Η απόφαση για αναστολή της επίσχεσης ήταν ομόφωνη, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο, τους ασφαλισμένους μας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές δοκιμασίες, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, είπε ότι σταμάτησαν την επίσχεση, κατανοώντας την αδυναμία του υπουργείου και του υπουργού για αύξηση του «άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα μας, και για το γεγονός ότι ξεκινήσαμε αυτή την επίσχεση σε μια προεκλογική περίοδο που δεν θέλαμε να εκληφθεί ως εκβιαστικό μέτρο στο πρόσωπο του υπουργού».

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για το αν έχει βρεθεί λύση με τις κλινικές που σχεδιάζουν επίσχεση από την Παρασκευή, απάντησε: «Θέλω να πω στους ασφαλισμένους μας, δεν θα πάνε σε καμία κλινική που θα τους πει "πλήρωσε και θα πας να πάρεις τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ", γιατί ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώσει κανενός τη χρέωση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει: Όποιος πάρει λεφτά από τον ασφαλισμένο μας, δεν είναι συμβεβλημένος μαζί μας. Άρα θα πρέπει ο ασθενής, αν ακούσει από μια κλινική ότι του ζητά επιπλέον λεφτά, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δήθεν δεν τον πληρώνει, ή τίποτα άλλο, αυτομάτως να αλλάξει κλινική. Άρα επίσχεση δεν υπάρχει από καμία κατηγορία παρόχων του ΕΟΠΥΥ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΟΠΥΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αδιέξοδο στον ΕΟΠΥΥ . Α. Γεωργιάδης: "Ζητώ προσωπικά συγγνώμη από τους ασφαλισμένους"

Φιάσκο με τον ΕΟΠΥΥ. Πήγε περίπατο η αισιοδοξία Γεωργιάδη. Δεν υπήρξε λύση τη Δευτέρα

SHARE: