Το φρούτο που μας αδυνατίζει και μας κρατάει νέους
Διαβάζεται σε 4'
Από την πληθώρα φρούτων που έχουμε στα χέρια μας τα καλοκαίρια, ένα μας προστατεύει μέσα κι έξω. Το συνοδεύει όμως, ένας μύθος.
- 30 Ιουνίου 2025 11:59
Το καλοκαίρι είναι ενδεχομένως η μοναδική εποχή του χρόνου που δεν χρειάζεται να χαλάμε ιδιαίτερα megabytes στο τι θα φάμε. Και το χρωστούμε στα λαχανικά και τα φρούτα. Η ποικιλία είναι τέτοια που προσφέρει πολλές λύσεις και συνδυασμούς, με τα θρεπτικά στοιχεία να φροντίζουν για την υγεία μας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται 8.6 εκατομμύρια φρούτα κάθε χρόνο, με την μέση κατανάλωση των Ευρωπαίκων να είναι στα 350 γραμμάρια κάθε ημέρα. Οι Ισπανία και Ιταλία κυριαρχούν σε παραγωγή και κατανάλωση, ενώ πολύ κοντά είμαστε κι εμείς. Kάθε χρόνο καταναλώνουμε 2.7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Και ποιο φρούτο έχει την τιμητική του;
Αυτό που ενυδατώνει, μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, των καρδιακών παθήσεων και των οφθαλμολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, κάνει αντιγήρανση και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, βελτιώνει την πέψη και υποστηρίζει τις… τακτικές κενώσεις.
Είναι το καρπούζι, που ειρήσθω εν παρόδω, δεν παχαίνει.
Aς “γκρεμίσουμε” το μύθο, με επιστημονικά στοιχεία.
Εκατό γραμμάρια έχουν από 30 έως 45 θερμίδες, που είναι λιγότερες από… τα μήλα. Η τυπική μερίδα των 300 γραμμαρίων, έχει από 90 έως 135 θερμίδες, με το 92% του φρούτου να είναι νερό. Γεγονός που σημαίνει ότι μας ενυδατώνει και μειώνει την όρεξη -αφού μας πρήζει.
Έχει φυσικά σάκχαρα και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 76), ωστόσο το γλυκαιμικό του φορτίο είναι χαμηλό (περίπου 4 ανά μερίδα). Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί σημαντικές αυξήσεις σακχάρου στο αίμα ή αύξηση λίπους, όταν καταναλώνεται δίχως υπερβολές και προσθήκες υψηλής διατροφικής αξίας.
Εξ ου και υπάρχουν έρευνες που προτείνουν ότι το καρπούζι μπορεί να μειώσει το σωματικό μας λίπος και να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος, κάτι που γίνεται γιατί είναι εξαιρετική πηγή αργινίνης (αμινοξύ) που βοηθά στη γρήγορη καύση λίπους. Χάριν του νερού, δίνει την αίσθηση κορεσμού και άρα μειώνει την όρεξη. Για να είμαστε ωστόσο, ακριβείς πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτές οι εργασίες συνεχίζονται πριν μιλήσουμε για δεδομένα.
ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΡΔΙΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ
Για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, ας δούμε τι δίνουν τα 300 γραμμάρια καρπουζιού, σύμφωνα με ειδικούς.
Το 9% των ημερησίων αναγκών μας σε Βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, των ματιών και της όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το ταπεινό καρπούζι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Το 27% όσων χρειαζόμαστε κάθε ημέρα σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Το 7% των ημερησίων αναγκών σε κάλιο, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όταν καταναλώνεται τακτικά, και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.
Το 10% της βιταμίνης B6 χρειάζεται ο οργανισμός μας κάθε ημέρα. Η βιταμίνη B6 βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και των νεύρων και βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Το 7% σε μαγνήσιο που υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, με την κιτρουλίνη που περιέχει να μειώνει τις κράμπες και να χαλαρώνει τους μυς και το 7% σε μαγνήσιο, ενώ έχει και 2% ασβέστιο και 2g πρωτεϊνη, με 0.5% λιπαρά.
Επειδή το 92% αυτού του φρούτου είναι νερό, μας ενυδατώνει και άρα μας βοηθάει να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας και άρα τη λειτουργία των οργάνων μας. Ενισχύει και τη γνωστική εγρήγορση, εφόσον μασήσουμε καλά για να απελευθερωθούν όλα τα ενεργά συστατικά του.
Αποτοξινώνει το συκώτι και το παχύ έντερο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του στο αμινοξύ που λέγεται γλουταθειόνη και ενυδατώνει τα όργανα που είναι ευαίσθητα στην αφυδάτωση.
Ο λόγος που είναι κόκκινο (το αντιοξειδωτικό που λέγεται λυκοπένιο) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων (κυρίως καρκίνου του προστάτη), καρδιακών παθήσεων και οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Βοηθάει επίσης, στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
Έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα καρπουζιού μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες που είναι παχύσαρκοι κι έχουν υπέρταση. Φάνηκε να βελτιώνει και τη λειτουργία των αρτηριών.