Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη στα 2 χρόνια της πανδημίας – Τι έγινε στην Ελλάδα

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη στα 2 χρόνια της πανδημίας – Τι έγινε στην Ελλάδα
AP

Ο ενδοκρινολόγος-ερευνητής Γρ. Ευφραιμίδης γράφει στο NEWS 24/7 για την εξέλιξη του προσδώκιμου ζωής στην Ευρώπη κατά την πανδημία του κορονοϊού. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Δυτ. Ευρώπης, στην οποία σημειώθηκε περαιτέρω μείωσή του το 2021 - Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Το προσδόκιμο επιβίωσης αποτελεί έναν δείκτη του επιπέδου υγείας του πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη χρονική περιόδο. Όταν η θνησιμότητα αυξάνει, είναι λογικό το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού να μειώνεται. Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί μια τάση συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανοδική αυτή τάση ανεκόπη από την πανδημία, όπως αναφέρει το ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Human Behavior. Στο άρθρο αυτό συγκρίνεται το προσδόκιμο επιβίωσης σε χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τη Χιλή το 2019 (πριν την πανδημία), και κατά τα πανδημικά έτη 2020 και 2021.

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη

Το 2020, όλες οι χώρες της Ευρώπης που μελετήθηκαν*, πλην Δανίας και Νορβηγίας, το προσδόκιμο επιβίωσης μειώθηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Το 2021 η πτωτική αυτή τάση ανεκόπη σε όλες τις χώρες τη Δυτικής Ευρώπης**, με εξαίρεση τη Γερμανία (πτώση κατά 3,1 μήνες) και την Ελλάδα (πτώση 12,4 μήνες). Τέσσερις χώρες (Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία) επέστρεψαν το 2021 στα επίπεδα του 2019. Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, παρουσίασαν ουσιαστικά αμετάβλητο προσδόκιμο επιβίωσης το 2021 σε σχέση με το 2020, διαφορά κάτω του 1 μηνός, ενώ η Δανία και η Νορβηγία “ισοφάρισαν” την αύξηση το 2020.

Αντίθετα, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης συνεχίστηκε και το 2021.

Οι συγγραφείς του άρθρου τονίζουν τη γεωγραφική διαφοροποίηση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που ανέκαμψαν και αυτών που συνέχισαν να παρουσιάζουν πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης το 2021. Η ανάκαμψη του προσδόκιμου επιβίωσης στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αποδίδεται από τους συγγραφείς κυρίως στα μεγάλα ποσοστά και τον ταχύ εμβολιασμό του πληθυσμού αυτών των χωρών. Όμως και άλλοι παράγοντες όπως οι διαφορές στα συστήματα υγείας, η προϋπάρχουσα νοσηρότητα και οι μη φαρμακευτικές υγειονομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ερμηνεία αυτών των διαφορών.

H φωτογραφία παρουσιάζει τη διαφορά του προσδόκιμου επιβίωσης στις χώρες που μελετήθηκαν μεταξύ 2021/2019, 2020/2019 και 2021/2020). Το γκρι χρώμα δείχνει αύξηση και το κόκκινο χρώμα μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Nature.com

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα

Μεταξύ 2016 και 2019, το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,9 μήνες (στις γυναίκες 1,5 και στους άνδρες 2,2 μήνες). Η ανοδική αυτή πορεία ανεκόπη, όπως ήταν αναμενόμενο, και στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας το πρώτο ημερολογιακό έτος της πανδημίας 2020 ήταν σχετικά μικρές (πτώση κατά 3,2 μήνες, γυναίκες 2,5 μήνες, άνδρες 3,8 μήνες) καταγράφοντας την έβδομη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 27 χώρες που μελετήθηκαν, το επόμενο έτος 2021 ήταν καθοριστικό.

Το 2021, το προσδόκιμο επιβίωσης έπεσε κατά 12,4 μήνες σε σύγκριση με το 2022 (γυναίκες 10,0 μήνες, άντρες 14,3 μήνες), σημειώνοντας αυτήν τη φορά την 4η χειρότερη επίδοση από τις 27 χώρες.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια και των 2 ημερολογιακών ετών της πανδημίας, η πτώση σε σύγκριση με το 2019 ήταν 15,5 μήνες (γυναίκες 12,4 μήνες, άντρες 18,1 μήνες) – πρόκειται για την ένατη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

* Μελετήθηκαν 27 χώρες, Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βόρεια Ιρλανδία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

** Ο διαχωρισμός με γεωπολιτικά και όχι γεωγραφικά κριτήρια. Ως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούνται Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία. Οι υπόλοιπες θεωρούνται χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Γρηγόρης Ευφραιμίδης είναι ενδοκρινολόγος-ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κοπεγχάγης Rigshospitalet.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version