Το υψηλό στρες μπορεί να ‘διαλύσει’ και τη μνήμη μας μετά τα 45

Το υψηλό στρες μπορεί να ‘διαλύσει’ και τη μνήμη μας μετά τα 45
Το άγχος επηρεάζει τις γνωστικές μας λειτουργίες, μετά τα 45. iStock

Το άγχος προκαλεί ουκ ολίγα προβλήματα στην υγεία μας. Μελέτη αποκαλύπτει ένα ακόμα: τα προβλήματα σε μνήμη, προσοχή, γλώσσα και τις λοιπές γνωστικές λειτουργίες και δη μετά τα 45.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open ενημερώνει πως τα άτομα ηλικίας από 45 χρόνων και πάνω τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα στρες, έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γνωστικά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν αγχώνονται.

Ενδιαφέρον θα είχε να βρει η μελέτη ανθρώπους που δεν αγχώνονται -και αποτελούν πέρα από εξαίρεση του κανόνα, ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας.

Πριν προχωρήσουμε στα τελευταία ευρήματα που σχετίζονται με το άγχος, να διευκρινίσουμε ότι ο όρος “γνωστική έκπτωση” χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρώιμα προβλήματα σε γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα, η ταχύτητα επεξεργασίας, οι εκτελεστικές λειτουργίες και οι οπτικοχωρικές ικανότητες -μεταξύ άλλων.

Η ήπια γνωστική έκπτωση είναι το στάδιο μεταξύ της αναμενόμενης εξασθένησης -ως φυσικής συνέπειας του ότι μεγαλώνουμε- και της άνοιας.

Πώς προστέθηκαν τα γνωστικά προβλήματα στη λίστα των δεινών του άγχους

Γενικά, το άγχος προσδιορίζεται ως φυσική αντίδραση, όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό πίεση. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προσφέρει θετικά κίνητρα. Για παράδειγμα, μπορεί να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε ένα έργο ή να πατήσουμε φρένο για να αποφύγουμε ένα ατύχημα.

Το χρόνιο στρες όμως, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας (άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα ύπνου και άλλα).

Το αντιληπτό στρες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες φυσιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες και έχει αποδειχθεί ότι είναι τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη δημοσίευση για την υγεία του εγκεφάλου, πρόσθεσαν και τα γνωστικά προβλήματα στη λίστα όσων δεινών μπορεί να προκαλέσει το άγχος: ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης φάνηκε πως είναι μεγαλύτερος μεταξύ των συμμετεχόντων με το μεγαλύτερο στρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή φύλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 24.448 ανθρώπους, ηλικίας από 45 ετών για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Περιοδικά χρησιμοποιούσαν τυποποιημένες δοκιμές για να προσδιορίσουν τη γνωστική κατάσταση κάθε συμμετέχοντα. Το επίπεδο άγχους τους (συναισθήματα ή καταστάσεις που ξεπερνούν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν) αξιολογήθηκε από τους ίδιους.

Το 23% των συμμετεχόντων ανέφεραν υψηλά επίπεδα στρες, με τις μετρήσεις να δείχνουν πως τίθεται +37% πιθανοτήτων να έχει ως συνέπεια γνωστικά προβλήματα.

“Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για έλεγχο του άγχους μεταξύ των ηλικιωμένων υψηλού κινδύνου όταν εμφανίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη”, κατέληξε η μελέτη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα