Β. Κικίλιας: Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων

Β. Κικίλιας: Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων
Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, της "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020" Eurokinissi

Ο αρχικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία θα είναι αυξημένος κατά 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Την επικέντρωση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2020. Όπως είπε η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων. «Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2019, παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στα 2.321.000.000 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσε για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Πήραμε παραπάνω πιστώσεις για το 2019 αναμορφώνοντας τα όρια και τα πλαίσια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία μας. Και ο αρχικός προϋπολογισμός και οι πιστώσεις για το ’20 είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων παραπάνω και ενδεχομένως να φτάσουν στα 2,461 δις ευρώ», επεσήμανε ο υπουργός.

Υποστήριξε ότι θα γίνει μία προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων της χώρας και κτιριακά και ως προς έμψυχο υλικό και σίγουρα πάντως ως προς τη μοντέρνα λειτουργία τους.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ευθύνεται για την αύξηση σε ποσοστό 32,45% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή, κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο εξορθολογισμού των τιμών, έλεγχο της συνταγογράφησης και δεν εφάρμοσε τα περίφημα ιατρικά πρωτόκολλα.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «Αυξήσατε κατά 896 εκατ. ευρώ το clawback και το rebate, το οποίο βάλατε να πληρώνουν οι ιδιώτες, στραγγαλίσατε τη ρευστότητά τους, κινδύνευσαν θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών προβλήματα. Αλλά και στη νοσοκομειακή δαπάνη για να μη ξεχαστούμε, την οποία αυξήσατε από 109 εκατομμύρια ευρώ το 2016, σε 178 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Η υπέρβαση εκεί στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων που ζητήσατε από τις εταιρείες να πληρώσουν, αυξήθηκε κατά 143% από 40 εκατομμύρια το ’16, σε 106 εκατομμύρια ευρώ φέτος».

Ο υπουργός αφού έκανε μια εφ’ όλης της ύλης αναφορά στα όσα έχουν θεσμοθετηθεί το τελευταίο διάστημα έκλεισε αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό. Όπως σημείωσε: «Θέλω να εξάρω την γενναιοδωρία του πρώην Υπουργού Υγείας, του κυρίου Ξανθού, ο οποίος δημοσίως παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ένα επίτευγμα αυτό του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τον καπνό, από το κάπνισμα έχουμε 20.000 θανάτους το χρόνο στη χώρα μας, έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία μας και αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι καλώς, έστω και τελευταίοι, είμαστε η χώρα η οποία εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο και χαίρομαι που δεν πρόκειται περί καπνιστών και μη καπνιστών αλλά τη μάχη ενάντια στον καπνό την οποία δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί με επιτυχία. Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση και σταθερά βήματα σε μικρές νίκες για μία καλύτερη, ποιοτική δημόσια υγεία για όλους. Στηρίζοντας αυτούς που έχω αναφέρει και έχω πει πολλές φορές ότι είναι οι ήρωες του ΕΣΥ, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, με πράξεις και χωρίς περιττά λόγια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα