Υπεύθυνος και ο μεθυσμένος πεζός

Υπεύθυνος και ο μεθυσμένος πεζός

Συνυπαίτιος ατυχήματος είναι ο πεζός ο οποίος έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η απόφαση ανήκει στον Άρειο Πάγο

Ο πεζός ο οποίος τραυματίζεται θανάσιμα από τροχαίο είναι συνυπαίτιος του ατυχήματος στην περίπτωση που έχει καταναλώσει αλκοόλ, πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 1014/2011 απόφασή του και αναίρεσε εφετειακή απόφαση υπέρ του οδηγού του αυτοκινήτου που τραυμάτισε θανάσιμα πεζό.

Το Δεκέμβριο του 2005, οδηγός αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς τον Πύργο Ηλείας, στο 68ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, λίγο πριν τη διασταύρωση με τη Γαστούνη, σταμάτησε στην άκρη, κατέβηκε από το αυτοκίνητο του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για τον προορισμό του από τους οδηγούς δυο άλλων αυτοκινήτων.

Όταν όμως πήρε τις πληροφορίες που ήθελε, προσπάθησε να διασχίσει εκ νέου την εθνική οδό, για να φτάσει στο όχημά του, χωρίς όμως να ελέγξει εάν υπήρχε κινούμενο αυτοκίνητο.

Αυτό ήταν το μοιραίο του λάθος.

Τη στιγμή εκείνη ερχόταν άλλο αυτοκίνητο, με κατεύθυνση από Πάτρα προς Πύργο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν φρενάρισε έγκαιρα, αλλά προσπάθησε ανεπιτυχώς με ελιγμό να αποφύγει τη σύγκρουση με τον πεζό.

Το αυτοκίνητο λόγω του ψιλόβροχου σύρθηκε κατά μήκος της αριστερής πλευράς του σταθμευμένου αυτοκινήτου του πεζού που προσπάθησε να διασχίσει την εθνική οδό, ενώ παράλληλα εκτίναξε τον άτυχο άνδρα σε απόσταση 25 μέτρων, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με την τοξικολογική ανάλυση που έγινε στον άτυχο πεζό, η περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ ήταν 1,51 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, δηλαδή πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τι λέει λοιπόν η δικαστική απόφαση;

Πως ο οδηγός του αυτοκινήτου παρά το ότι αντιλήφθηκε την κίνηση του πεζού όφειλε να μην ενεργήσει ελιγμό προς τα δεξιά, όπως έκανε, αλλά προς τα αριστερά για να αποφύγει το πεζό, τη στιγμή μάλιστα που δεν κινούνταν άλλα αυτοκίνητα στην εθνική οδό.

Παράλληλα όμως, οι δικαστές έκριναν ότι ο πεζός είναι συνυπαίτιος του τροχαίου ατυχήματος κατά 40%, λόγω της χρήσης αλκοόλ και ο οδηγός του αυτοκινήτου κατά 60%.

SHARE:

24Media Network