Ζητούν ακριβότερα τσιγάρα για την υγεία μας

Ζητούν ακριβότερα τσιγάρα για την υγεία μας

Με τα μέτρα κατά του καπνίσματος να έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά, οι ειδικοί εισηγούνται αύξηση στην τιμή των τσιγάρων με στόχο τη μείωση των καπνιστών

Αύξηση στην τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών.

Επικαλούμενοι τις υψηλές δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, επισημαίνουν ότι η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων θα μπορούσε να είναι σωτήρια και για τα οικονομικά του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, εκτιμά ότι με την αύξηση των δύο ευρώ αυτή θα μειωθεί κατά 460.000 ο αριθμός των καπνιστών και ότι το κράτος θα έχει κέρδος 440 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα "Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα", το οποίο πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα πιο ακριβά τσιγάρα μπορούν να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη, εμφανίζει θετικά σημάδια στην προσπάθεια για τη μείωση του καπνίσματος.

Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα κατά το χρονικό διάστημα 2009 – 2011 οπότε και καταγράφηκε μείωση 4,1% στο ποσοστό των συστηματικών καπνιστών και 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.

Μειώθηκαν επίσης κατά 35% τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε έως και κατά 50%.

SHARE:

24Media Network