Η Ασία δίνει τα ρέστα της στην αγορά χοιρινού

Η Ασία δίνει τα ρέστα της στην αγορά χοιρινού
pixabay.com

Η Ελλάδα αγοράζει χοιρινά κυρίως από Δανία, Ολλανδία κι είναι έντονα ελλειμματική σε χοίρειο κρέας και χοιρινά κρεατοσκευάσματα.

Η αγορά χοίρειου κρέατος είναι αυτή που θ΄ αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για το χοιρινό, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στην πλευρά της Ασίας, η οποία έχει και την πρωτοκαθεδρία.

Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού χοίρων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, συγκεντρώνεται στην Ασία, αν και η χώρα μας αγοράζει χοιρινά κυρίως από Δανία, Ολλανδία κι είναι έντονα ελλειμματική σε χοίρειο κρέας και χοιρινά κρεατοσκευάσματα.

pixabay.com

 

Η παγκόσμια παραγωγή μάλιστα χοιρινού κρέατος στην Κίνα είναι 54.650 μετρικούς τόνους για το 2018, υπερδιπλάσια της ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων, που ανέρχεται σε 24.050 μετρικούς τόνους, ενώ την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 12.166 μετρικούς τόνους.

Τώρα η συνεργασία που γίνεται είναι ανάμεσα στα Κτηνιατρικά Ινστιτούτα Κίνας, Καμπότζης, Λάος, Μιανμάρ, Ταϊλάνδης και Βιετνάμ, προκειμένου να βελτιωθούν οι μηχανισμοί για τη διαχείριση κρίσεων στα ζώα και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ή εξάπλωσης ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη ταλαιπωρία στις χώρες της Ασίας από ασθένειες του αναπνευστικού, αναπαραγωγικό σύνδρομο και κλασική πανώλη, με τον αφθώδη πυρετό να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε δισεκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπισή τους, από τις ετήσιες απώλειες.

pixabay.com

 

Μάλιστα εκτιμάται πως μόνο και μόνο για να ξεριζωθεί ο αφθώδης πυρετός στα χοιρινά στη Νοτιοανατολική Ασία το κόστος υπερβαίνει τα 70 εκ. δολάρια. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν πρόγραμμα εμβολιασμού, έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων, καραντίνα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, ενισχυμένη εποπτεία και υποβολή εκθέσεων και συντονισμός μεταξύ των εμπορικών εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Κερδίζει έδαφος η φέτα στη Γαλλία

Τα νησιά Μέντες, οι καταδύσεις και η Χίος…

Κρήτη: Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα