Το σκόρδο δίνει ζωή στα χωριά της Κοζάνης

Το σκόρδο δίνει ζωή στα χωριά της Κοζάνης
pixabay.com

Μια ομάδα 20 νέων παραγωγών αποφάσισε να συνενωθεί και να προχωρήσει στην καλλιέργεια σκόρδων στα Πετρανά Κοζάνης.

Η ισχύς εν τη ενώσει. Με αυτό το σκεπτικό μια ομάδα 20 νέων παραγωγών αποφάσισε να συνενωθεί και να προχωρήσει στην καλλιέργεια σκόρδων στα Πετρανά Κοζάνης, περιοχή όπου αναπτύσσεται σταδιακά και δυναμικά η συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αν και η περιοχή είχε παράδοση εκατό και πλέον χρόνων στην καλλιέργεια σκόρδου, ωστόσο σταδιακά αυτή εγκαταλείφθηκε. Σήμερα η ομάδα αυτών των νέων ανθρώπων επιχειρεί να αναβιώσει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, και από τα 7 στρέμματα που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια να κάνουν το άλμα και να αναπτυχθούν σε μια έκταση 150 στρεμμάτων.

Με διαφορετικά επαγγέλματα ο καθένας, από αγρότες ειδικού καθεστώτος έως ελεύθερους επαγγελματίες, η ομάδα κάνει στροφή στην πρωτογενή παραγωγή.

Agropost.gr

 

Δοκιμαστικά και άλλες ποικιλίες

Προς το παρόν, η ομάδα έχει κάνει συναντήσεις και επαφές με παραγωγούς από τη Θεσσαλία και τον Έβρο οι οποίοι τους στηρίζουν στη νέα προσπάθειά τους δίνοντας τους συμβουλές και οδηγίες ενώ με την καθοδήγηση των γεωπόνων επιχειρούν δοκιμαστικά την καλλιέργεια κι άλλων 3-4 ποικιλιών για να μπορέσουν να παρακολουθούν σταδιακά και στη διάρκεια όλης της χρονιάς ποια από αυτήν την ποικιλία μπορεί να ευδοκιμήσει στη γη αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Τα σκόρδα της περιοχής των Πετρανών πάντως είναι διαφορετικά από αυτά που καλλιεργούνται σε άλλα μέρη της χώρας. Είναι ξερικές καλλιέργειες, και οι βολβοί μικρότεροι σε μέγεθος, πιο λευκοί και δυνατοί στη γεύση. Με σωστή καλλιέργεια και επεξεργασία χώματος και τις καλύτερες προϋποθέσεις από άποψη συνεργασίας θέλουν να αποκομίσουν θετικά και ποιοτικά αποτελέσματα ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κι άλλους νέους για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια του σκόρδου.

Agropost.gr

1ο Φεστιβάλ Σκόρδου

Το 1ο Φεστιβάλ Σκόρδου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στα Πετρανά Κοζάνης και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

pixabay.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Η βιολογική καλλιέργεια στην Ολλανδία

Σε οριακό σημείο οι καπνοκαλλιεργητές σε Μακεδονία-Θράκη

Golden Agers: Οι Αυστριακοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα το 2019 και το 2020

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα