Δύσκολες αποφάσεις για εξοπλιστικά στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Δύσκολες αποφάσεις για εξοπλιστικά στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στο Μαξίμου για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ Eurokinissi

Η Αθήνα καλείται να επισπεύσει αποφάσεις και κινήσεις της, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι συγκεκριμένη αμερικανική πρόταση για την αναβάθμιση 85 μαχητικών τύπου F-16, ενώ η Άγκυρα "τρέχει" για τα F-35.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό αντικείμενο την αξιολόγηση της αμερικανικής πρότασης για διακρατική σύμβαση, που προβλέπει την αναβάθμιση των 85 μαχητικών τύπου F-16, από τα 123 που διαθέτει συνολικά η Πολεμική Αεροπορία. Ζητούμενο παραμένει διαχρονικά η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, ως αποτρεπτικό μέσο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ επισπεύδονται, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η Αθήνα αξιολογεί την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμερικανική πρόταση είναι της τάξης των 1,25 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία Lockheed Martin έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Απριλίου. Αυτό σημαίνει, θεωρητικά, ότι αν η ελληνική πλευρά δεν έχει αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το προτεινόμενο τίμημα.

Ο Φώτης Κουβέλης προσέρχεται στο Μαξίμου για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε γίνει διερευνητική συζήτηση κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, Τότε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για συμφωνία συνολικού ύψους 2,4 δις δολαρίων – ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που εξετάζεται τώρα.

Ωστόσο, στην συνέχεια είχε διευκρινιστεί, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόταν στην ανώτατη τιμή για την αναβάθμιση όλου του στόλου των ελληνικών F-16.

Ο εκσυχρονισμός των F-16 θεωρείται επιβεβλημένος, καθώς η Τουρκία ήδη έχει παραγγείλει μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα