Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη “βέβαιη” νίκη του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη “βέβαιη” νίκη του Ερντογάν
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε για τις 24 Ιουνίου θεωρείται εκτός απροόπτου εξασφαλισμένη. Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και πόσο εύκολη θα είναι η νίκη του "Σουλτάνου" ακόμη και από τον α' γύρο

Το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου θα είναι “περίπατος”, υποστηρίζοντας ότι έχει στη διάθεσή του δημοσκοπήσεις που φέρονται να του εξασφαλίζουν άνετη επικράτηση ακόμη και από τον α’ γύρο.

Δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, προέβλεπαν επικράτηση του Ερντογάν από τον α’ γύρο με ποσοστά από 43,2% έως 46,4%. Το κόμμα του Ερντογάν εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι σε δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του – και για τις οποίες δεν έδωσε καθόλου στοιχεία – τα ποσοστά του Ερντογάν υπερβαίνουν το 55%.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φέρεται να εξασφαλίζει το 12,7% των ψήφων, τη στιγμή που η «υπόθεση» ενός άλλου αρχηγού στο κεμαλικό κόμμα θα εξασφάλιζε ποσοστό της τάξης του 24,0%.

Πιο αξιοσημείωτο εύρημα όλων ωστόσο, είναι τα ποσοστά που εξασφαλίζει η επικεφαλής του «Iyi Parti», Μεράλ Ακσενέρ που εμφανίζεται στις σφυγμομετρήσεις με ποσοστό από 12,7% έως 18,2%. Στην περίπτωση δε που βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ερντογάν στον β’ γύρο, τότε η διαφορά με την οποία θα επικρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος προβλέπεται ισχνή. Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι Ερντογάν και Ακσενέρ στο β’ γύρο συγκεντρώνουν 50,5% και 49,5%. Ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ενδεχόμενος αποκλεισμός της από τις εκλογές μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα