Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα

Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές στα σαρακοστιανά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη από νωρίς τo πρωί της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ενώ και η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, όπως και οι λαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό της προς τις ομοσπονδίες μέλη της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ή όχι. Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των σαρακοστιανών, αναμένονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Απ΄ τη δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε στο χρονικό διάστημα 12-13 Φεβρουαρίου, και από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλες τις ημέρες της Σαρακοστής, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ μάρκετ και φούρνους).

Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ' αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας πιο νωρίς φέτος σε σχέση με πέρυσι και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξημένο κατά 0,8%. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.

Συγκεκριμένα το εύρος των τιμών για φέτος στα φρέσκα καλαμάρια διαμορφώνεται στα 12 - 18 ευρώ το κιλό, στα καλαμάρια τα κατεψυγμένα 3,5 - 10 ευρώ το κιλό (διαφορά με πέρυσι -20,6%), στο χταπόδι το φρέσκο η τιμή διαμορφώνεται στα 12 - 17,5 ευρώ το κιλό (διαφορά τιμής με πέρυσι 11,3%) και για το κατεψυγμένο χταπόδι στα 5 - 12 ευρώ το κιλό και για τα μύδια στα 3 - 3,5 ευρώ το κιλό.

Συνολικά από τα εύρη τιμών θαλασσινών με βάση την έρευνα στην Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών προκύπτει - 0,5% ,μείωση εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά την πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά στις τιμές για τα λοιπά είδη που προμηθεύεται ο κόσμος από σούπερ μάρκετ και φούρνους προκύπτει αύξηση 0,8%. Συγκεκριμένα ο κόκκινος ταραμάς χύμα πωλείται από 3,2 - 6 ευρώ το κιλό (-4,2%), η λαγάνα θα πωλείται στην ίδια τιμή με πέρυσι (εκτίμηση) δηλαδή το τεμάχιο 2 - 2,5 ευρώ, οι ελιές Καλαμών 4 - 7,8 ευρώ το κιλό (-0,8%), ο χαλβάς (συσκευασμένος) 7,9 - 10,3 ευρώ το κιλό (5,2%), τα ντολμαδάκια κονσέρβα των 280 γρ. 1,8 - 2 ευρώ το κιλό (-7,3%) και το τουρσί χύμα των 280 γρ.2,0 - 2,7 ευρώ το κιλό (6,8%).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δέσμευσαν πάνω από δύο τόνους θράψαλα στον Πειραιά

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

ADVERTISING

SHARE: