Κυριακή των Βαΐων τρώμε κολιό πλακί

Κολιός με ντομάτα και μαϊντανό στο φούρνο
Κολιός με ντομάτα και μαϊντανό στο φούρνο SHUTTERSTOCK

“Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό”. Το έθιμο για σήμερα θέλει ψάρι

Βάγια, Βάγια των βαγιών,

τρώνε ψάρι και κολιό

κι ως την άλλη Κυριακή

με το κόκκινο αυγό"

Το τραγουδάκι αυτό από τη λαϊκή μας παράδοση το λέει καθαρά. Η Κυριακή των Βαίων, παρότι μέρα της νηστείας της Σαρακοστής επιβάλει ψάρι και μάλιστα κολιό. Το ορθόδοξο δόγμα περιλαμβάνει την ημέρα αυτή στις εξαιρέσιμες, όπου οι πιστοί μπορούν να “αρτηθούν” και να βάλουν στο τραπέζι τους ψάρι. Άλλωστε ο ιχθύς συμβολίζει στον χριστιανισμό τον Ιησού.

Για όλους τους υπόλοιπους που δεν ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις είναι μια υπέροχη αφορμή για ένα πιάτο “να γλύφεις τα δάχτυλά σου”.

Υλικά για 6 ψάρια


  • 5-6 κολιοί μέτριοι, περίπου ένα κιλό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3-4 ώριμες τομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναριάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό μόνο τα φύλλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα καθαρισμένα ψάρια
  2. Χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος κάθε τομάτας και βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Αφαιρούμε και ξεφλυδίζουμε. Πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την τομάτα, τον πελτέ και αλατίζουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5’ λεπτά περίπου.
  4. Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ψάρια, που προηγουμένως έχουμε αραδιάσει σε ταψί, ραντίζοντας με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό χοντροκομμένο
  5. Βάζουμε στο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα περίπου να πιει το φαγητό τα υγρά του και να ψηθούν τα ψάρια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάσχα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σπανακόρυζο το θρεπτικο

Τραχανόπιτα με φέτα

ADVERTISING

SHARE: