Ηταν απλώς Κυριακή…

Ηταν απλώς Κυριακή…
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας ρίχνει διαρκώς νερό στο μύλο των εγχώριων εθνικιστών, θολώνοντας τα επιχειρήματα όλων όσοι υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών σήμερα και να μην πάει για μία ακόμη φορά στις καλένδες.

«Ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Εφεξής είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο, αν ο Πάνος Καμμένος αγνοήσει την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί διγλωσσία στην κυβέρνησή του» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη το πρωί της περασμένης Παρασκευής, στον απόηχο της δραματικής παραίτησης του κ. Ν. Κοτζιά και της εξ αυτής αμηχανίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν πέρασαν ούτε δύο εικοσιτετράωρα, και ο υπουργός Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά στριμωγμένος από την ικανότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε συγχαρητήρια στον «φίλο» Ζόραν Ζάεφ γιατί «η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα για την κοινή μας επιτυχία, ένα μεγάλο βήμα για ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας των λαών μας» ο κ. Πάνος Καμμένος υιοθετούσε χωρίς καμία διάθεση αυτοσυγκράτησης τις κατηγορίες του εθνικιστικού VMRO περί χρηματισμού βουλευτών του.  «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι…», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας.  Για να εισπράξει την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Ζάεφ, ότι ο  Έλληνας υπουργός διασπείρει fake news που έχουν διαψευστεί επισήμως.

Στην Αθήνα, ωστόσο,  ήταν απλώς Κυριακή…Όχι μόνο για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και όσους έσπευδαν να προαναγγείλουν ως αυτονόητη την επίδειξη πυγμής στο πρώτο ολίσθημα του κυβερνητικού εταίρου. Που προφανώς αντιλαμβάνονταν ότι το θέατρο του παραλόγου που ξεκίνησε με την αποδοχή της παραίτησης του αρχιτέκτονα της συμφωνίας των Πρεσπών και  συνεχίστηκε με τις εκφράσεις «ευτυχίας» στην τελετή παράδοσης – παραλαβής  θα έφτανε στην κορύφωση αν στην Αθήνα έπεφτε η κυβέρνηση την ώρα που τα Σκόπια δρομολογούσαν την κύρωση της συμφωνίας!

 Το πρόβλημα, ωστόσο παραμένει και μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνο. Όχι μόνο γιατί η χώρα εκπέμπει στο εξωτερικό εικόνα μεγάλης σύγχυσης, αλλά και διότι  στην αγωνία του επικεφαλής τους να επιβιώσουν πολιτικά οι ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας ρίχνει διαρκώς νερό στο μύλο των εγχώριων εθνικιστών, θολώνοντας τα επιχειρήματα όλων όσοι υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών σήμερα και να μην πάει για μία ακόμη φορά στις καλένδες.

 Κι όταν αύριο βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης ( παρέα με κάποιους από τους ΑΝΕΛ ) αποφασίσουν ότι για να είναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους οφείλουν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, θα βρεθούν ενδεχομένως αντιμέτωποι με μία μερίδα ψηφοφόρων που θα αναπαράγουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κατηγορία των εθνικιστών σε Σκόπια και Αθήνα ότι  «είναι πληρωμένοι»!

 Για να μην σκεφτούμε το προφανές, ότι δηλαδή, όταν το κλίμα γίνεται τόσο τοξικό δεν υπάρχουν πια στεγανά. Το δηλητήριο εξαπλώνεται ταχύτατα και  ανεξαρτήτως αφορμής και δηλητηριάζει τους πάντες: Πολιτικούς και πολίτες!

 Αλλά όπως είπαμε, ήταν απλώς Κυριακή…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα