Σοκ! Η Φουρέιρα σχημάτισε τον αλβανικό αετό

Σοκ! Η Φουρέιρα σχημάτισε τον αλβανικό αετό
Η Ελένη Φουρέιρα και ο Eugent Bushpepa σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό Instagram

Τη σταυρώναμε για χρόνια που απέκρυπτε την καταγωγή της και σήμερα κάνουμε το ίδιο επειδή το δηλώνει ελεύθερα

Αδυνατώ να συλλάβω πως μπορεί να αποτελεί είδηση στις μέρες μας, το γεγονός πως δύο Αλβανοί καλλιτέχνες, που συναντήθηκαν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, σχημάτισαν με τα χέρια τους το σύμβολο της εθνικής τους σημαίας. Ακόμη και την ώρα που γράφω αυτές τις λέξεις, προβληματίζομαι έντονα για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε να σχολιάσω τα ρεφλέξ μισαλλοδοξίας που παρουσιάζουν στη χώρα μας μέσα ενημέρωσης, “απλοί” χρήστες του διαδικτύου και πρώην ψεκασμένοι πολιτικοί (και δυστυχώς και βουλευτές). Άλλωστε η ίδια η εκπρόσωπος της Κύπου στη Eurovision απάντησε. Από την άλλη, αισθάνομαι ειλικρινά την ανάγκη να πω ένα “άι σιχτίρ” σε όλη αυτή τη νοοτροπία που μαστίζει τον δημόσιο διάλογο.

Η Ελένη Φουρέιρα, που σύμφωνα με πανελίστες λάτρεις του ΛΑΟΣ δεν δικαιούται να λάβει μέρος στη Eurovision με την Ελλάδα καθότι είναι Αλβανίδα, συμμετέχει εν τέλει σε αυτόν για λογαριασμό της Κύπρου. Προς Θεού, δεν χρειάστηκε εξέταση DNA για να γίνει κάτι τέτοιο. Απλά, η κυπριακή δημόσια τηλεόραση και μια ομάδα ανθρώπων θέλησαν ένα αναγνωρίσιμο – στην Ελλάδα και την Κύπρο – όνομα για να ερμηνεύσει το κομμάτι τους.

Η Ελένη Φουρέιρα NDP

Η τραγουδίστρια που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε αυτό που κάνει και είναι σίγουρα αναγνωρισμένη για τη δουλειά της, είπε το “ναι” γιατί ήθελε πολύ να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα δεν αναμένει από αυτόν ούτε την διεθνή καταξίωση, ούτε, κατά δήλωσή της, πιστεύει πως μπορούν 3′ λεπτά επί σκηνής να καταστρέψουν ή να απογειώσουν μια καριέρα.

Λίγες μέρες λοιπόν πριν ανέβει στη σκηνή του Altice Arena, στην Λισαβόνα όπου πραγματοποιείται η Eurovision φέτος, η Ελένη Φουρέιρα συνάντησε τον εκπρόσωπο της χώρας καταγωγής της, της Αλβανίας, Eugent Bushpepa και οι δυο τους φωτογραφήθηκαν για τα social media. Μάλιστα οι δύο Αλβανοί τραγουδιστές σχημάτισαν με τα χέρια τους τον αετό που αποτελεί το σύμβολο πάνω στη σημαία της χώρας τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε πανικό, σε μέσα ενημέρωσης και εύθικτους πατριώτες στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι, γιατί;

Δεν παριστάνω τον ανήξερο. Γνωρίζω πως υπάρχει η θεωρία που θέλει το σήμα αυτό να υιοθετείται από εθνικιστικά στοιχεία στη γειτονική χώρα, τα οποία και είναι υπέρμαχοι της Μεγάλης Αλβανίας που υποθετικά εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της σύγχρονης Αλβανίας και σε ελληνικά εδάφη.

Ωστόσο, δημοσιεύματα και δημοσιογράφοι στην Αλβανία σχολιάζουν και σε παλαιότερες αντιδράσεις για την εν λόγω χειρονομία (να θυμίσουμε πως έχει παρατηρηθεί με φαντάρους αλβανικής καταγωγής) πως “η Ελλάδα κάνει τόσο μεγάλο ντόρο για ένα σύμβολο που γίνεται από όσους έχουν αλβανική καταγωγή και δεν κρύβει τίποτα το εθνικιστικό. Επιδιώκουν να κάνουν το τίποτα, κάτι”.

Η διάσημη τραγουδίστρια Rita Ora, αλβανικής καταγωγής κάνει το σήμα του αετού σε συνέντευξή της στην αμερικανική τηλεόραση

Το σύμβολο που έκανε μαζί με τον φετινό Αλβανό εκπρόσωπο είναι από την αλβανική σημαία. Είναι το σύμβολο της χώρας στην οποία έχει γεννηθεί και τίποτα παραπάνω” δήλωσε στο star.gr εκπρόσωπος της κυπριακής αποστολής που μάλιστα πρόσθεσε: “Το ίδιο σύμβολο το έχει κάνει στο παρελθόν η Rita Ora και η Dua Lipa, που έχουν επίσης Αλβανική καταγωγη”.


Η Dua Lipa επίσης Αλβανίδα με μεγάλες επιτυχίες στο τραγούδι, φτιάχνει με τα χέρια της το σήμα της σημαίας της Αλβανίας

Για την ιστορία, ο δικέφαλος αετός που υπάρχει στην αλβανική σημαία προέρχεται από τον θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεώργιου Σκεντερμπέη. Η σημαία, που το φόντο της είναι κόκκινο για να συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της, είναι παρόμοια με την πολεμική σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας την υιοθέτησε αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου μετά την Άλωση της Πόλης.

Είναι προφανές πως τα εθνικά σύμβολα μιας χώρας αποτελούν ιερό δισκοπότηρο των απανταχού μισανθρώπων, που ντύνονται τον εθνικισμό προκειμένου να αποδείξουν την φτηνή υπεροχή τους, η οποία στο στενό τους μυαλό δεν εμφορείται από την προσπάθεια, ούτε από τον ιδρώτα του ατόμου και της κοινωνίας που το περιβάλλει, αλλά κληροδοτείται ως DNA. Έτσι, αβίαστα. Στην ίδια λογική, αν ένας Έλληνας σηκώσει την σημαία της πατρίδας του σε κάποια γωνιά του πλανήτη, θα πρέπει να τον ψέξουμε ως εθνικιστή.

Μια περικεφαλαία, ένα ρούχο που φέρει τον μαίανδρο θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο όποτε εντοπίζονται σε φωτογραφία συμπατριώτη μας να λογίζονται ως εθνικιστική προπαγάνδα και αυτός να κατατάσσεται αυτομάτως στο γκρουπ των υποστηρικτών των φασιστών που έχουμε στην ελληνική βουλή.

Η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή της Eurovision Eurovision.tv

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελένης Φουρέιρα είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός πως ορισμένοι επέλεξαν να “παίξουν” με το θέμα αυτό. Η τραγουδίστρια έκρυβε για χρόνια την καταγωγή της, δεν δήλωνε δημόσια πως κατάγεται από την Αλβανία. Μάλιστα δελτίο ειδήσεων ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού είχε φτάσει στο σημείο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητάς της, προκειμένου να “ξεμπροστάσει” την τραγουδίστρια για την αλβανική της καταγωγή. Οι επικρίσεις που δέχτηκε για εκείνη της την επιλογή πολλές. Μήπως όμως το εν λόγω γεγονός, έρχεται να επιβεβαιώσει την επιλογή της; Δεν επικροτώ τον φόβο και ποτέ κανείς δεν πήγε μπροστά φοβισμένος. Όμως για σκεφτείτε το λίγο;

“Εγώ έκρυψα ότι έχω γεννηθεί στην Αλβανία γιατί όταν πήγαινα στις δισκογραφικές, πριν καν μπω στις Mystique, δεν ήθελαν καν να το ακούνε. Ήταν για εκείνους πολύ ταμπού” έλεγε όταν πια παραδέχτηκε πως είναι Αλβανίδα. Το θεωρείτε απίθανο για ανθρώπους της showbiz να διστάζουν με τη συγκεκριμένη πληροφορία; Το θεωρείτε αδύνατο να την συμβούλευαν να μην μιλήσει για την καταγωγή της; Όπως και να έχει το θέμα, φαίνεται πως υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν μην κατανοούν την πίεση που μπορεί να δέχεται ένας άνθρωπος σε μια ξένη χώρα.

Η Ελένη Φουρέιρα από το video clip της Fuego Youtube

Έχω βιώσει πολύ ρατσισμό και στο σχολείο και όταν πρωτοξεκίνησα το τραγούδι. Αυτό με έκανε πιο δυνατή και να μπορώ να δώσω κι ένα μήνυμα στα νέα παιδιά” σχολίαζε παλιότερα η Φουρέιρα και τόνιζε πως δεν βρίσκει το νόημα στο να είναι κανείς ρατσιστής. Με αυτά ως δεδομένα δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως είναι μέλος κάποιας υποχθόνιας εθνικιστικής οργάνωσης που σκοπό έχει να αλλώσει τη χώρα μας. Και σε κάθε περίπτωση, ας αποφασίσουν οι δημόσιοι κατήγοροι των πάντων. Πρέπει κανείς να αναφέρει την εθνική του καταγωγή ή όχι; Κι αν ναι, μήπως πρέπει να μας δώσουν “εγχειρίδιο” για το πότε μπορεί να αναφέρεται δημόσια σε αυτή και πότε όχι, αλλά και με ποιον τρόπο θα το κάνει;

Και για κλείσιμο ας δούμε πως η Ελένη Φουρέιρα κατακτά τους φαν της Eurovision.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα