Από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ στην αγκιτάτσια της κυβέρνησης

Από την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ στην αγκιτάτσια της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ σε μια σύντομη συνομιλία που είχαν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, Αρχείο Eurokinissi

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όταν μάλιστα σε μερικούς μήνες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές...

Μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έχει περάσει από την προπαγάνδα στην αγκιτάτσια. Με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο επιχειρεί μέσω στημένων υποθέσεων να κινητοποιήσει τη κοινή γνώμη ώστε να φθάσει στο στόχο της. Την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συνεπικουρούν με το αζημίωτο οι ΑΝΕΛ και τα «ορφανά» της «παλιάς» Νέας Δημοκρατίας και του «παλιού» ΠΑΣΟΚ, δεν την ενδιαφέρει ο προσηλυτισμός. Αυτό έγινε επιτυχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου «Go Back κυρία Μέρκελ».

Με την προπαγάνδα κατάφεραν να πείσουν ότι οι ιδέες τους θα έσωζαν τη χώρα. Τώρα ο σκοπός της κυβέρνησης είναι το συναίσθημα. Η υποβολή. Η κινητοποίηση της μάζας εναντίον όσων υποτίθεται ότι «έκλεψαν» σε βάρος του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη «όλες τις παροδικές ευκαιρίες συγκίνησης», σύμφωνα με τις παρακαταθήκες του Λένιν, κατασκευάζει «επιτυχίες» και ο αγκιτάτορας εμφανίζεται με θριαμβευτικό ύφος και τις ανακοινώνει.

Ανοίγει μέτωπα και τα αφήνει προσβλέποντας στο συναίσθημα της μάζας. Έχει βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με πρόσημο την «αναταραχή» και προχωράει επενδύοντας στο «απωθυμένο» εκείνου που καταπιέζεται από τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση έχει στήσει ένα μηχανισμό που συστηματικά υπονομεύει πρόσωπα και καταστάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση Novartis είναι χαρακτηριστική περίπτωση αγκιτάτσιας, αφού επί μήνες χρησιμοποιείται ως αναπόδεικτο αξίωμα προκειμένου να πλήξει καίρια το «παλιό» πολιτικό σύστημα. 

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική αγκιτάτσια δεν έχει σκοπό να βγάλει το κόσμο στους δρόμους. Ο σκοπός τους δεν είναι η κινητοποίηση των μαζών, αλλά η ζύμωση σε μια παράλληλη πραγματικότητα και η δαιμονοποίηση των αντιπάλων με τη χρήση στερεοτύπων. Πομπώδεις δηλώσεις κατά των «εχθρών» του λαού, μισές αλήθειες, υπερβολές, ειρωνείες, διαρροή φημών, ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, και γενικά η προσπάθεια χειραγώγησης του κόσμου ώστε την κατάλληλη στιγμή να στραφούν κατά του… Από μηχανής εχθρού.

 Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όταν μάλιστα σε μερικούς μήνες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Το τσιτάτο του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» είναι ολοφάνερο ότι εφαρμόζει στην πράξη ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα επίπεδα. Και το κάνει μεθοδικά. Κι ας λένε ορισμένοι ότι έχει «χάσει τη μπάλα» ή πως «τελεί υπό πίεση». Η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο όλων εκείνων των μηχανισμών χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ένα μέρος των ΜΜΕ που εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση αλλά επί της ουσίας «προστατεύουν» τον πρωθυπουργό. Μια «Δικαιοσύνη» μέσα στη «Δικαιοσύνη» η οποία υλοποιεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου και μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που βολεύεται από την ασφάλεια που του παρέχει η κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρο τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και πότε θα το κάνει. Το σχεδιάζει εδώ και μήνες και πλησιάζει η ώρα να αποδείξει ότι «ο τρόμος είναι εργαλείο κοινωνικής υγιεινής». Απλά δεν υπολογίζει ότι τότε η αντιπολίτευση ίσως πάψει να την αντιμετωπίζει ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, μια και οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι που σκέφτεται να εφαρμόσει θα παραπέμπουν σε εκτροπή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα