Έχει “έξι” και όποιος αντέξει… Η δημοκρατία όμως αντέχει;

Έχει “έξι” και όποιος αντέξει… Η δημοκρατία όμως αντέχει;
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το βέβαιο είναι ότι αυτός ο «αχταρμάς» δεν είναι κεντροαριστερά, δεν είναι «προοδευτικό μέτωπο», δεν είναι καν πολιτικό μόρφωμα. Είναι αυτό που φαίνεται: Σύστημα.

Ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της βουλής;

Α- Δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με τους θεσμούς παρά μόνο στον εαυτό του.

Β- Κανείς δεν τον «κρατάει» γιατί έχει «κρατήματα» και

Γ- Έχει «έξι» και όποιος αντέξει.

Μέσα σε μια μέρα η δημοκρατία πήγε αυθημερόν στο Καράκας και μέχρι να συνέλθει από το τζετ λαγκ- κάτι που φαίνεται ότι θα αργήσει- η κυβέρνηση την αντικατέστησε στα καθήκοντά της. Είναι προφανές ότι η «ζαλισμένη» δημοκρατία δεν είναι στα καλά της, ενώ το κοινοβούλιο ασθενεί βαρέως. Από τη μια πλευρά ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της βουλής μεταχειρίζονται τους θεσμούς λες και είναι ιδιοκτησία τους, και από την άλλη η κοινή γνώμη παρακολουθεί απαθής τον ευτελισμό των θεσμών.

Αναρωτιέται κανείς αν αυτή είναι η… Κεντροαριστερά που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και το «Προοδευτικό Μέτωπο» που φιλοδοξεί να στεγάσει τους «δανεικούς» βουλευτές, ώστε να χωράνε όλοι στον κουβά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στριμώχνοντας με τόση ευκολία τις συνειδήσεις τους. Το βέβαιο είναι ότι αυτός ο «αχταρμάς» δεν είναι κεντροαριστερά, δεν είναι «προοδευτικό μέτωπο», δεν είναι καν πολιτικό μόρφωμα. Είναι αυτό που φαίνεται: Σύστημα.

Ένα σύστημα εξουσίας και μάλιστα πολύ καλά θωρακισμένο ώστε να μη κινδυνεύει από όσους πιστεύουν ότι η δημοκρατία κατέβασε τα ρολά και άφησε σημείωμα: «Επιστρέφω σε λίγο». Είναι τόσο θωρακισμένο το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ που όσοι διακρίνουν ομοιότητες με τη «δημοκρατία» του Μαδούρο χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί», ενώ όσοι καταγγέλλουν συνταγματική εκτροπή να θεωρούνται «κινδυνολόγοι». Δεν ξέρω που είναι αυτό τον καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τον θυμήθηκα ακούγοντας τον ομόλογό του της Ιταλίας να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση του σε ζητήματα που αλλοιώνουν την έννοια της δημοκρατίας.

Λεπτομέρειες θα πείτε, αλλά από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες κρίνεται η ποιότητα της δημοκρατίας και οι αντοχές της. Διότι μπορεί η κοινή γνώμη να αντέχει τους «έξι», αφού ως γνωστόν έξις Δευτέρα φύσις, αλλά οι εγγυητές των θεσμών οφείλουν ενίοτε να παρεμβαίνουν καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους όταν εμφανώς ταλαιπωρούνται οι έννοιες. Και όταν μάλιστα η δημοκρατία πέρα από τον ευτελισμό που υφίσταται ως έννοια, κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι προκειμένου να στηρίξει τα σχέδια όσων απεργάζονται την κατάλυσή της. Εν ολίγοις η σιωπή υπό αυτές τις περιστάσεις δεν είναι συνώνυμη με τη σύνεση και τη μετριοπάθεια.

Όταν η βουλή μετατρέπεται σε γραφείο ενοικιάσεως βουλευτών, όταν η κυβέρνηση περιφρονεί τους θεσμούς, μηχανοραφεί συστηματικά κατά των πολιτικών της αντιπάλων και με καθεστωτικές πρακτικές σχεδιάζει την εξόντωση τους, τότε όποιος σιωπά δείχνει ότι συναινεί στην προδιαγραφόμενη πολιτική ανωμαλία στην οποία φαίνεται να διολισθαίνει η χώρα. Είχε πολλά χρόνια η χώρα να βιώσει τέτοιας έκτασης παρακμιακές καταστάσεις και τόσο κυνισμό εξ αιτίας μιας κυβέρνησης που προκλητικά περιφρονεί τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας. Όσοι πιστεύουν ότι ο αυταρχικός λαϊκισμός θα φύγει στις εκλογές επειδή θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά αν αντέχει η δημοκρατία τόσο… ανθρακικό μέχρι τις κάλπες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα