France Gall: Αφιερωμένο στην κορυφαία τραγουδίστρια της Yé-yé το doodle της Google

Διαβάζεται σε 3'
gall
France Gall YouTube

Τη γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall, η οποία μπήκε στη σκηνή του Yé-yé στα 16 της και παρέμεινε μια εξέχουσα τραγουδίστρια τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Υπό τους ήχους του τραγουδιού της “jouait du Il piano debout” και με ένα βίντεο εικονογραφημένο από τη guest artist Mathilde Loubes, τιμά η Google με το σημερινό της doodle τη Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall, μία από τις επιδραστικότερες καλλιτέχνιδες της Yé-yé.

Σαν σήμερα το 1947 η France Gall γεννήθηκε στο Παρίσι με το όνομα Isabelle και σε ηλικία 16 ετών μπήκε στον μουσικό κόσμο της Yé-yé όπου και παρέμεινε μια εξέχουσα τραγουδίστρια.

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια στιχουργών, συνθετών, ιδρυτών χορωδιών και τραγουδιστών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gall ακολούθησε μουσική καριέρα. Στην εφηβεία της έπαιζε κιθάρα και πιάνο και στα 15 της υπέγραψε συμβόλαιο με έναν μουσικό εκδότη υπό την καθοδήγηση του πατέρα της. Κυκλοφόρησε το πρώτο της single “Ne Sois Pas Si Bête” (Μην είσαι τόσο ανόητη) με το ψευδώνυμο France Gall, το οποίο έπαιξε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο στα 16α γενέθλιά της.

Gall
Η Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall Peter Hillebrecht/AP Photo

Το 1965 εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision. Η αισιόδοξη ερμηνεία της στο “Poupée De Cire, Poupée De Son” (Κέρινη κούκλα, ηχητική κούκλα) της χάρισε το πρώτο βραβείο και θεωρείται το πρώτο ποπ τραγούδι που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Μέχρι τότε, η νεαρή Gall θεωρούνταν σημαντική μορφή του κινήματος Yé-yé, ψηφίστηκε ως η νούμερο ένα γυναίκα ποπ σταρ της Γαλλίας την επόμενη χρονιά, γεγονός που συνέπεσε με μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα.

Η Gall συνεργάστηκε με διάφορους συνθέτες και στιχουργούς όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως με τον Michel Berger, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1976. Μερικές από τις πιο διάσημες συνεργασίες τους είναι τα “Évidemment” (Προφανώς), “La Déclaration D’amour” (Διακήρυξη της αγάπης) και “Mon Fils Rira du Rock ‘n’ Roll” (Ο γιος μου θα γελάσει με το Rock’N’Roll). Το 1979 εμφανίστηκε ζωντανά και πρωταγωνίστησε στη ροκ όπερα Starmania για την οποία ο σύζυγός της, έγραψε τη μουσική.

Στη δεκαετία του ’80, η France Gall κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ: Débranche! και Babacar. Πολλά από τα τραγούδια της έφτασαν στην κορυφή των charts, όπως το “Ella, elle l’a” (Η Ella το έχει) και το “Il Jouait Du Piano Debout”(Έπαιζε πιάνο όρθιος) – το οποίο παρουσιάζεται στο σημερινό Doodle.

Η France συνεργάστηκε σε δύο ντουέτα με τον Sir Elton John κατόπιν αιτήματός του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έντονη ήταν και η φιλανθρωπική της δράση καθώς διοργάνωσε εκστρατείες συγκέντρωσης τροφίμων, έκανε εράνους και δώρισε τα έσοδα από κάποια από τα τραγούδια της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα