Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι
Πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας Nikos Libertas / SOOC

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Ένταση επικράτησε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. Μεγάλη συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη

Χωρίς παρατράγουδα, παρά μόνο με μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Ομόνοια, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κέντρο παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες, με τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ να κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε μετρό και ηλεκτρικό.

Μπογιές στο υπουργείο Οικονομικών

Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι μία μικρή ομάδα νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα εμφανίστηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Πέταξαν μπογιές και απομακρύνθηκαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικοί των ΜΑΤ.

Μπογιές πέταξαν διαδηλωτές έξω από το ΥΠΟΙΚ, Τετάρτη 30/5/2018. Eurokinissi

 

Παρέμβαση με αυγά στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ

Λίγο νωρίτερα στις 11:00 όταν και ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος ομάδα αγνώστων εμφανίστηκε στον χώρο που ήταν η εξέδρα φορώντας κράνη, έσκισε το πανό της ΓΣΕΕ, έσπασε το μικρόφωνο, πέταξε αυγά και αποχώρησε.

Ομάδα επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αυγά, πέταξαν τρικάκια και τους κατέβασαν τα πανό Eurokinissi

Ομάδα επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αυγά, πέταξαν τρικάκια και τους κατέβασαν τα πανό Eurokinissi

 

Η ομάδα που αποτελούνταν από περίπου 30 άτομα υπογράφει ως «Πρωτοβουλία εργαζομένων και ανέργων».

Συγκέντρωση ΓΣΕΕ News 24/7

 

Παράλληλα στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αινιάνος, υπήρξε παρέμβαση με συνθήματα. Συγκεκριμένα, έγραψαν με κόκκινο σπρέι «ΓΣΕΕ Μαγαζάκι των αφεντικών».

Συνθήματα στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ News 24/7

 
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία Eurokinissi

Ένταση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ

Η στιγμή της έντασης έλαβε χώρα στις 12.30 όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον κλούβας των ΜΑΤ ώστε να προσεγγίσει τα γραφεία του ΣΕΒ, ενώ προηγουμένως μια άλλη ομάδα πέταξε σκουπίδια στην πόρτα της ΑΔΕΔΥ. 

Ένταση στην πορεία έξω από τον ΣΕΒ την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης και τους απώθησαν Eurokinissi

 
Ένταση στην πορεία έξω από τον ΣΕΒ την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τους αστυνομικούς Eurokinissi

 

Ωστόσο, η ένταση δεν επεκτάθηκε και τα μικρής έκτασης επεισόδια έληξαν μετά από λίγη ώρα.

Σκουπίδια στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ

 

Κουτσούμπας: Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί

Από την Ομόνοια ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η πορεία είπε: «Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να κρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση μέσα από κάλπικες αντιπαραθέσεις και ψεύτικες υποσχέσεις. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει αμέσως τώρα να ανασυνταχθεί έτσι ώστε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του με ισχυρό το ΚΚΕ».

Με σύνθημα «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!», το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Πορεία ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας Πορεία ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

 

«Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας», τονίζεται στο κάλεσμα.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι όλων των ηλικιών κατέβηκαν στους δρόμους και της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχοι, το ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων πέρασαν από την πλατεία Αριστοτέλους και τους κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μνημονιακών πολιτικών και των περικοπών.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Στις 10.00 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου ΠΑΜΕ.

Στις 10.00 το πρωί στην Καμάρα ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Στις 10.00 το πρωί Φιλλίπου με Αγνώστου Στρατιώτη ΚΕΕΡΦΑ.

Στις 10.30 το πρωί Εγνατία με Αγίας Σοφίας ΟΚΔΕ

Στις 11.00 το πρωί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

“Η 30ή Μάη έχει αποφασιστεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων. Οι δέκα φορείς που συγκροτήσαμε την κοινωνική Συμμαχία, προκρίναμε αυτή τη μορφή δράσης ύστερα από επίπονο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αναδείξουμε τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το Success story που φιλοτεχνεί η Κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ακυρώνεται από τις δηλώσεις των δανειστών για αυξημένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ καταρρέει πλήρως από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί ως το 2022 και άλλα που προβλέπονται ως το 2060.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργείται, έχουμε υποστεί τρομακτική μείωση στους μισθούς κατά 40%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό υποστελέχωσης του Δημοσίου στη λογική υπηρέτησης του επιτελικού κράτους, με φθηνό κόστος και με την εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των κερδοφόρων δράσεων.

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το νέο μισθολόγιο με χαμηλότερο κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, η επέκταση των Μ.Κ. ως τα 39 χρόνια υπηρεσίας, το πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016-2017, ο περιορισμός στην καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ στα 5.600 έχει οδηγήσει και τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης” και καταλήγουν λέγοντας: “Οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας συνεχίζονται με θαυμαστή προσήλωση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ΔΕΗ, τα αεροδρόμια, ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου εκποιούνται αντί πινακίου φακής, ενώ άλλα εκχωρούνται στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων για «αξιοποίηση» για τα επόμενα 99 χρόνια.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και περιουσιακών στοιχείων όταν αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής είναι αναγκαία με νομοθετική ρύθμιση και με επέκταση της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη. Η μείωση κατά 50% των ληστρικών επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και τώρα είναι απαίτηση όλων των δανειοληπτών. Τα επιτόκια κυμαίνονται από το 4,6% ως και 6,1% όταν στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 2,5%, ενώ το ρίσκο είναι σχεδόν μηδαμινό καθώς οι δόσεις παρακρατούνται από το μισθό ή τη σύνταξη”.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. 

Απεργούν και οι καθηγητές

Να απεργήσει εν μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων των Λυκείων, αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.

Τα αιτήματα της ΟΛΜΕ αφορούν, όπως λένε τα μέλη της, «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα