Αυτοψία του Νews 24/7 στο… ζωντανό κτίριο του Κεράνη

Αυτοψία του Νews 24/7 στο… ζωντανό κτίριο του Κεράνη
Κτίριο Κεράνη Eirini_Provida

Μετά από 20 και πλέον χρόνια το κτίριο του Κεράνη στη Λεωφόρο Θηβών μπορεί να θεωρηθεί ενεργό. Η μετεγκατάσταση εκεί του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε ζωή στο μέχρι πρότινος άδειο οίκημα για το οποίο το Δημόσιο πλήρωνε και ενοίκιο. Το news24/7 μπήκε στους χώρους του μία ημέρα μετά τη μετακόμιση και σας το παρουσιάζει.

Μετά πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, το κτίριο Κεράνη στην Λεωφόρο Θηβών επιτέλους απέκτησε και πάλι ζωή με την μετεγκατάσταση σ’ αυτό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από την προηγούμενη Δευτέρα οι αρμόδιοι Υπουργοί κκ Βίτσας και Μπαλάφας κατοικοεδρεύουν στο πλήρως ανακαινισμένο και φροντισμένο κτίριο που έχει συνολικό εμβαδόν 42.300 τμ και δεσπόζει στα όρια Ρέντη-Πειραιά.

Eirini_Provida

Το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1998 αλλά ουδέποτε κατάφερε να φιλοξενήσει δημόσια υπηρεσία μέχρι σήμερα. Παρέμενε κενό, ουσιαστικά αργοπέθαινε παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες ότι στους χώρους τους θα φιλοξενηθούν δομές υπουργείων.

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθειες έγιναν αλλά έμειναν στο στάδιο της σχεδίασης. Κάτι η γραφειοκρατία, κάτι οι αντιδράσεις των εργαζόμενων, το κτίριο παρέμενε κενό, σαν ένα μεγάλο φάντασμα από μπετόν.

Eirini_Provida

Το πρώτο Υπουργείο που είχε την πρόθεση να μετακομίσει στου Ρέντη ήταν των Οικονομικών το 2010 με στόχο να εξοικονομηθούν τα 5,7εκ ευρώ που έδινε εκείνη την εποχή το ελληνικό κράτος για τη στέγαση των υπηρεσιών του εν λόγω Υπουργείου. Εν τέλει, η μετεγκατάσταση δεν προχώρησε ποτέ.

Eirini_Provida

Την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2012. Οι εργαζόμενοι διατύπωσαν ενστάσεις ακόμη και για την υγειονομική ασφάλεια του κτιρίου.

Εν τέλει, αυτό πέρασε στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στη συνέχεια στην Εθνική Πανγαία που θα το κρατήσει στην κατοχή της μέχρι το 2033 για να το επιστρέψει τότε στο Δημόσιο.

Eirini_Provida

Την προηγούμενη Δευτέρα οι δύο Υπουργοί και οι επιτελείς τους εγκαταστάθηκαν στου Ρέντη σ’ ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο ο οποίος όμως παραμένει ακόμη σχεδόν άδειος. Καμία από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχει μετακομίσει μέχρι στιγμής κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο του…διασκορπίσματος των στελεχών και της εργασίας τους.

Eirini_Provida

Το πρώτο βήμα πάντως έγινε και τουλάχιστον το ελληνικό δεν θα πληρώνει χωρίς αντίκρισμα το μηνιαίο ενοίκιο που ανέρχεται στο ύψος των 221.000 ευρώ.

Το κτίριο του Κεράνη προφανώς δεν είναι το μόνο που παρέμενε κενό ενώ θα μπορούσε να φιλοξενήσει κρατικές υπηρεσίες. Υπάρχουν και άλλα. Αποτελούσε όμως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως το δημόσιο δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί ούτε καν τις δικές του δομές. Πλέον, αυτό αλλάζει. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια!

Eirini_Provida

Eirini_Provida

Eirini_Provida

Eirini_Provida

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα