Δίκη ΧΑ: ‘Η αστυνομία έβλεπε, αλλά δεν αντέδρασε’

Δίκη ΧΑ: ‘Η αστυνομία έβλεπε, αλλά δεν αντέδρασε’
Κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη δημοσιογράφου της "Εφημερίδας των Συντακτών", στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατέθεσε ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Τεζάρης, σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ύστερα από συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δύο υποψήφιους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και στην “ανυπαρξία” της αστυνομίας

Την επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης “αγανακτισμένων κατοίκων” στον Άγιο Παντελεήμονα το 2012 περιέγραψε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τεζάρης, υποστηρίζοντας πως δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, χωρίς οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να πράξουν το παραμικρό.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρέθηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου υπήρξε συγκέντρωση περίπου 100 ατόμων, στην οποία παρευρέθηκαν και οι τότε υποψήφιοι χρυσαυγίτες βουλευτές, Θέμιδα Σκορδέλη και Απόστολος Γκλέτσος, που επίσης διαμαρτύρονταν για την παρουσία των αλλοδαπών.

“Δεν προλάβαμε να κάνουμε συνεντεύξεις καθώς υπήρχε αμέσως επιθετική συμπεριφορά εναντίον μεταναστών, προπηλακισμοί, τους κυνηγούσαν στους δρόμους μέχρι την πλατεία και μάλιστα έσπασαν και τζάμια σπιτιών αλλοδαπών που διέμεναν εκεί” κατέθεσε, προσθέτοντας ότι η Θ. Σκορδέλη έδινε τις εντολές στους παρευρισκόμενους, ενώ στο σημείο υπήρχαν και δύο διμοιρίες.

Αν βρω κάτι θα σου πάρω το σκαλπ, θα σε καθαρίσω

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης ο ίδιος αποχώρησε από το σημείο και θέλησε να βγάλει μία φωτογραφία με το κινητό του τηλέφωνο για αρχειακούς λόγους. Η “παρόρμηση της στιγμής” -όπως τη χαρακτήρισε- είχε σαν συνέπεια περίπου 15 – 20 άτομα να τον προσεγγίσουν “επιθετικές διαθέσεις”. “Δεν πρόλαβα να πω κάτι και ένας με χτυπάει στο κεφάλι πισώπλατα και ένας δεύτερος μου κλέβει την ταυτότητα του Μέσου που έβγαλα για να την επιδείξω” είπε. Ο Μιχ. Τεζάρης, υποστήριξε πως πανικοβλήθηκε, όταν αμέσως μετά άρχισαν να πλησιάζουν και οι υπόλοιποι, ενώ ένα άτομο τον απείλησε, λέγοντας για το κινητό του: “αν βρω κάτι θα σου πάρω το σκαλπ, θα σε καθαρίσω”. Στη συνέχεια, υπέβαλε μήνυση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ενημερωθεί για την πορεία της.

Από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, κανείς δεν αντέδρασε, σύμφωνα με το μάρτυρα,  παρά μόνο ένας άντρας της ασφάλειας, ο οποίος τον τράβηξε από το χέρι και τον συνόδευσε μερικά μέτρα πιο πάνω, απομακρύνοντάς τον από τα άτομα. Αντίστοιχα, ανέφερε ότι οι δύο υποψήφιοι βουλευτές αποσχίστηκαν από τα άτομα πριν εκείνα κινηθούν κατά του Μιχ. Τεζάρη, δεν επενέβησαν, αλλά έβλεπαν τί συμβαίνει.

Πρόεδρος: Τα χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων ποιά ήταν;

Μάρτυρας: Η συνήθης αμφίεση της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε ομοιομορφία στην ένδυση, είχαν σκούρα ρούχα και μυώδη σωματότυπο. Πριν από τη συγκέντρωση βρίσκονταν δίπλα στους δύο υποψηφίους της Χρυσής Αυγή, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να τους περιτριγύριζαν αν δεν ήταν ομοϊδεάτες. 

Πρόεδρος: Γιατί φοβηθήκατε;

Μάρτυρας: Γιατί απειλήθηκε η ζωή μου. Εδώ έχουν γίνει δολοφονίες. Πλέον δεν υπάρχει επαφή, υπάρχει φόβος αλλά παίρνουμε τα μέτρα μας.

Υπεράσπιση: Αναφέρατε τη Σκορδέλη και τον Γκλέτσο. Ο λόγος που δεν τους περιλάβατε στη μήνυση σας ποιός ήταν;

Μάρτυρας: Δεν διαπίστωσα να δίνεται πρόσταγμα στην επίθεση.

Πρόεδρος: Το αποδίδετε σε αυτούς;

Μάρτυρας:  Η Σκορδέλη επιδοκίμαζε τις επιθέσεις και τα σπασίματα στα τζαμιά.

Υπεράσπιση: Γιατί δεν αποδίδετε ευθύνες στη Σκορδέλη και τον Γκλέτσο;

Μάρτυρας: Δεν δρουν μεμονωμένα τα μέλη της ΧΑ, όπως ξέρετε κι εσείς.

Υπεράσπιση: Αφήστε τι ξέρω εγώ… Θεωρείτε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης το περιστατικό εναντίον σας;

Μάρτυρας: Αυτοί που μου επιτέθηκαν ήταν παρόντες και στα “ντου” στις λαϊκές αγορές.

Υπεράσπιση: Μπορείτε να μου εξηγήσετε τότε γιατί ο Γκλέτσος δεν είναι κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το ξέρω αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα