18 Ιουλίου 2002: Το τέλος της “17 Νοέμβρη”

18 Ιουλίου 2002: Το τέλος της “17 Νοέμβρη”
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Δημήτρης Κουφοντίνας EUROKINISSI

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

Πριν ακριβώς από 16χρόνια είναι η στιγμή που ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης “17Ν”. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου, η δράση της σταματά, όταν συνελήφθη βαριά τραυματισμένος ο Σάββας Ξηρός έπειτα από πρόωρη έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετούσε στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρίας στον Πειραιά.

Με βάση τον νόμο «για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων (N.2928/2001)», δεκατέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ως μέλη της οργάνωσης σε ποινές που κυμάνθηκαν από ισόβια μέχρι και 8 χρόνια.

Το News 24/7 σας μεταφέρει σε εκείνα τα χρόνια που βάφτηκαν με αίμα από τα χέρια της μακροβιότερης τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα, από το πρώτο της χτύπημα, μέχρι την ημέρα, που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Στις 29 Ιουνίου του 2002, η βόμβα που κρατούσε ο Σάββας Ξηρός στο λιμάνι του Πειραιά, εξερράγη στα χέρια του, σημαίνοντας την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Στο σακίδιο, που είχε αφήσει σε ένα παγκάκι λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια της Minoan Flying Dolphins, βρέθηκε το 38άρι όπλο του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που είχε δολοφονηθεί το Δεκέμβριο του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα στα Πετράλωνα.

Όταν ταυτοποιήθηκε το όπλο, έγινε αντιληπτό ότι ο άγνωστος βομβιστής, είχε σχέση με την οργάνωση που αναζητούσαν οι αρχές επί 27 χρόνια.

 

Αφού συνδέθηκε, ο Σ. Ξηρός με την οργάνωση, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Στις 3 Ιουλίου, εντοπίζεται το κρησφύγετο της οργάνωσης στα Κάτω Πατήσια, όπου βρίσκεται μέρος του οπλισμού, η σημαία με το κίτρινο αστέρι και άλλα στοιχεία.

Η γιάφκα στην οδό Δαμάρεως 73 EUROKINISSI

 

Ακολουθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, στο Παγκράτι, όπου σε άλλη γιάφκα στην οδό Δαμάρεως, βρίσκονται τα όπλα που είχαν κλαπεί από το ΑΤ Βύρωνα το 1985, οι ρουκέτες του Συκουρίου και τα μπαζούκας του Πολεμικού Μουσείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΞΗΡΟΥ (ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ EUROKINISSI

 

Το 45άρι της οργάνωσης και η γραφομηχανή, που δεν έγραφε ολόκληρο το γράμμα “Ρ” δεν βρέθηκαν ποτέ, όμως βρέθηκε η γραφομηχανή, στην οποία γράφτηκαν οι περισσότερες από τις προκηρύξεις της 17Ν.

Ευρήματα από τις γιάφκες της 17Ν EUROKINISSI

 

Ο Σάββας  Ξηρός, που έχει μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό, ανακρίνεται από τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον τότε προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο. Ο ίδιος αργότερα κατήγγειλε ότι οι καταθέσεις του, ήταν αποτέλεσμα της χορήγησης φαρμάκων.

Οδός Πάτμου. Η γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν EUROKINISSI

 

Στις 16 Ιουλίου με επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακολουθούν προσαγωγές και συλλήψεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα αδέρφια του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλος και Βασίλης. Τη νύχτα της 17ης προς 18η Ιουλίου, συλλαμβάνεται ο «Μιχάλης Οικονόμου» στο λιμάνι των Λειψών.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «καθοδηγητής» της οργάνωσης και ο οποίος από τη στιγμή της σύλληψής του, μέχρι και σήμερα αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.

ΔΙΚΗ 17Ν ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ EUROKINISSI

 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος καταζητείται ως ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, αρχικά διαφεύγει, ωστόσο στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, παραδίδεται στην Αντιτρομοκρατική λέγοντας «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Όλα τέλειωσαν».

ΔΙΚΗ 17Ν ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ EUROKINISSI

 

Στις 30 Δεκεμβρίου 2002 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, παρέπεμψε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις που έγιναν από το 1982 και μετά, τους Α. Γιωτόπουλο, Δ. Κουφοντίνα, Σάββα, Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Διονύση Γεωργιάδη, Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Τέλιο, Θωμά Παύλο και Γιάννη Σερίφη, Πάτροκλο Τσελέντη, Νίκο Παπαναστασίου, Σωτήρη Κονδύλη και Αγγελική Σωτηροπούλου.

Τα 23 θύματα της 17Ν

Τα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν οι: Ρίτσαρντ Γουέλς, Σταθμάρχης της CIA (23.12.1975), Ευάγγελος Μάλλιος, απόκτακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας (14.12.1976), ο αστυνόμος Παντελής Πέτρου και ο αστυφύλακας οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης (16.01.1980), Τζορτζ Τσάντες (αμερικανός διπλωμάτης) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (15.11.1983), ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (24.12.1984), ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφερράτος και ο οδηγός του Σ. Ρουσέτης (21.2.1985), ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος (26.11.1985), ο βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος (8.4.1986), ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης (1.5.1988), ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν (28.6.1988), ο εισαγγελέας Κώστας Ανδρουλιδάκης (10.1.1989), ο δημοσιογράφος και βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης (26.9.1989), ο αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ (12.5.1991), αστυφύλακας Γιάννης Βαρής (02.11.1991), ο τούρκος διπλωμάτης Γιοργκού Τσετίν (7.10.1992), ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (14.7.1992), ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος(24.1.1994), ο τούρκος διπλωμάτης Ομέρ Σιπαχίογλου (4.7.1994), ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός (28.5.1997) και ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (8.6.2000).

Η μεταφορά της σορού του Άγγλου στρατιωτικού ακολούθου Στέφεν Σόντερς

 

Η ιδεολογία και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η Ε.Ο. 17Ν πήρε το όνομά της από την 17η Νοεμβρίου, ημέρα εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

Αυτοπροσδιορίστηκε ως μαρξιστική και αντιιμπεριαλιστική και σύμφωνα με την έκθεση Νασιάκου, με βάση τις προκηρύξεις της, έθετε ως στόχο τη δημιουργία λαϊκού στρατού, για την Αντιιμπεριαλιστική Επανάσταση, που θα οδηγούσε στη λαϊκή εξουσία.

Με την πάροδο των ετών, οι θέσεις της παρέπεμπαν περισσότερο, σε παρεμβάσεις κατά των αδικιών της κοινωνίας, παρά σε διάθεση επαναστατικής ανατροπής. Ανεξαρτήτως των επιμέρους τοποθετήσεων, τρία κεντρικά θέματα απασχολούσαν την οργάνωση: Ο ρόλος των ΗΠΑ και των αμερικανικών υπηρεσιών, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές (δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες κατά τουρκικών στόχων στην Ελλάδα).

Σε γενικές γραμμές οι στόχοι που επλήγησαν ήταν Αμερικανοί και Τούρκοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι κλπ, πολιτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί, εκδότες, επιχειρηματίες, Δημόσια κτίρια, εργοστάσια, πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η δράση της οργάνωσης, οι στόχοι που επελέγησαν και το γεγονός ότι παρέμενε επί χρόνια ασύλληπτη, πυροδότησε σενάρια συνωμοσίας, που έφτασαν να εμπλέκουν ακόμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολλοί θεωρούσαν ότι η 17 Νοέμβρη ήταν εργαλείο ξένων μυστικών υπηρεσιών του ανατολικού μπλοκ, ενώ πολιτικοί και δημοσιογράφοι της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριζαν ότι η οργάνωση κατευθυνόταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΕΥΠ, με τη Β. Τσουδερού να κατονομάζει τον Κώστα Τσίμα (διοικητής της ΕΥΠ επί ΠΑΣΟΚ) και τον Γιάννη Αλεξάκη (διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας της ΕΥΠ), ως «καθοδηγητές» της οργάνωσης. Άλλοι θεωρούσαν ως αρχηγό της οργάνωσης, τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με αυτή το όνομα του Αριστερού εξόριστου στο Παρίσι Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ερωτηθείς για το αν η οργάνωση είχε σχέση με μυστικές υπηρεσίες, είχε κάνει λόγο για «συκοφαντίες, που διέψευσε πανηγυρικά η ζωή», ενώ αναφερόμενος στις υποθέσεις περί ασύλληπτων μελών, είχε πει ότι η «17Ν ήταν μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη, από ό,τι προσπαθούν να δείξουν οι εχθροί της και πολύ μικρότερη από αυτό που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών»

Οι ποινές των μελών της 17 Νοέμβρη

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Πρωτόδικη απόφαση: 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή (ηθικός αυτουργός) σε 19 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις, συμμετοχή στη 17Ν.

Στο εφετείο: 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν

Δημήτρης Κουφοντίνας

Πρωτόδικη απόφαση: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν

Στο Εφετείο: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Χριστόδουλος Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 8 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Στο Εφετείο: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Σάββας Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Στο Εφετείο: 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Βασίλης Τζωρτζάτος

Πρωτόδικη απόφαση: 3 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, εκρήξεις ληστείες και συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο:4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Βασίλης Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ηρακλής Κωστάρης

Πρωτόδικη απόφαση: 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: 1 φορά ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.

Θωμάς Σερίφης

Πρωτόδικη απόφαση: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη με ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε μια ληστεία, αθώος για όλες τις άλλες πράξεις με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Κώστας Τέλιος

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία, ληστεία, και έξρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 22 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Κώστας Καρατσώλης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Στο Εφετείο: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Διονύσης Γεωργιάδης

Πρωτόδικη απόφαση: 9 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Στο Εφετείο: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Πάτροκλος Τσελέντης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και σε ληστεία με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σωτήρης Κονδύλης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ληστεία και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 11 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη για συμμετοχή σε υπόθεση ληστείας και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Νίκος Παπαναστασίου

Πρωτόδικη απόφαση: 8 χρόνια για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: Παύει η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Γιάννης Σερίφης

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος, αλλά ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα.

Στο Εφετείο: Αθώος

Αγγελική Σωτηροπούλου

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώα, ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα.

Στο Εφετείο: Αθώα

Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος

Ανέστης Παπαναστασίου

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος

(Πηγές: “Η αρχή και το τέλος της σημαντικότερης τρομοκρατικής οργάνωσης”, Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα