Σεισμός στη Ζάκυνθο: Περισσότεροι από 35 οι μετασεισμοί – Στο λιμάνι οι μεγαλύτερες ζημιές

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Περισσότεροι από 35 οι μετασεισμοί – Στο λιμάνι οι μεγαλύτερες ζημιές
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ζακύνθου Eurokinissi

Περιορισμένες, ευτυχώς, οι ζημιές που άφησε πίσω ο ισχυρότατος σεισμός - 35 μετασεισμοί με μεγαλύτερο έναν εντάσεως 5,1 Ρίχτερ και πάνω από 10 με μεγέθη κοντά στα 4 Ρίχτερ.

Περιορισμένες ευτυχώς ήταν οι ζημιές που άφησε πίσω ο σφοδρός σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που είναι και η επίσημη μέτρηση για την χώρα μας.

Αναφορικά με την έντονη σεισμική ακολουθία, η πρώτη σεισμική δόνηση έντασης 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 53 χλμ. νοτίως της Ζακύνθου στον θαλάσσιο χώρο και με μεγάλο εστιακό βάθος, στις 01:22 και στις 01:54 ακολούθησε ο δεύτερος εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, 44 χλμ. νοτίως της Ζακύνθου. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 35 μετασεισμοί με μεγαλύτερο έναν εντάσεως 5,1 Ρίχτερ και πάνω από 10 σεισμικές δονήσεις με μεγέθη κοντά στα 4 Ρίχτερ.

Από τον ισχυρότατο σεισμό που έγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα, έως την Μάλτα και τις ακτές της Ιταλίας, δεν σημειώθηκαν ευτυχώς σοβαροί τραυματισμοί ούτε όμως και σοβαρές ζημιές. Οι κάτοικοι βεβαίως ειδικά στην Ζάκυνθο τρόμαξαν πολύ και πετάχτηκαν από τα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής και από την καταγραφή των Αστυνομικών Διευθύνσεων, η μεγαλύτερη ζημιά έχει καταγραφεί στην προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου όπου έχει προκληθεί ρωγμή, χωρίς όμως να επηρεάζει την εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων για Κυλλήνη.

Μικροζημιές καταγράφηκαν σε υαλοπίνακες σε βιτρίνες καταστημάτων και από πτώση σοβάδων σε κτίρια, ενώ στην περιοχή Κρυονέρι ένας μεγάλος βράχος κατέπεσε από κατολίσθηση που προκλήθηκε και έκλεισε τον δρόμο. Σύντομα όμως τα συνεργεία του Δήμου μπόρεσαν να τον απομακρύνουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Στροφάδων επλήγη το ιστορικό Καστρομοναστήρι, όπου κατέρρευσε τμήμα του πύργου. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν με την ηλεκτροδότηση επίσης πλέον έχουν αποκατασταθεί.

Στην Ηλεία, ο μαντρότοιχος ενός σπιτιού κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές σε αυτό, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από γυάλινα διακοσμητικά στο σπίτι της που έπεσαν από ράφια λόγω του σεισμού.

Σημειώνεται ότι όλη τη νύχτα Αστυνομία και Πυροσβεστική βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή και περιπολούσαν μήπως εντόπιζαν κάποιον που να χρειαζόταν βοήθεια και για να καταγραφούν οι όποιες ζημιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα